Premijer liga BiH
35

Tok utakmice: Željezničar - Sarajevo 2:2

H. H.
Detalji s utakmice između Željezničara i Sarajeva (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Na stadionu Grbavica igrao se meč 7. kola nogometne Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Sarajevo (2:2), a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

Željezničar - Sarajevo 2:2

Željezničar - Sarajevo 2:2 (Bekrić 90+5')

90+5'GOOOOOOOOL! Bekrić je izjednačio u 95. minuti iz slobodnog udarca. Kakav povratak Željezničara.

90' - Igrat će se šest minuta sudijske nadoknade.

Željezničar - Sarajevo 1:2 (Haračić 88')

88' - GOOOOOOOL! Haračić je smanjio na 2:1 nakon kornera, drama je na Grbavici.

86' - Varešanović i Ikić su izašli, a u igru su ušli Kobiljar i Trako u redovima Sarajeva.

85' - Pet minuta do kraja, Sarajevo je na pragu velike pobjede.

82' - Žestok sudar Haračića i Šahinovića. Meč je za trenutak prekinut. Žestok sudar glavama, a golman Sarajeva je gore prošao.

Željezničar - Sarajevo 0:2 (Musa 77')

77' GOOOOOOOOOOOL! SARAJEVO VODI 2:0! Musa je sjajno utrčao iz drugog plana i lukavim udarcem iskosa matirao je Bendera.

75' - Odlična kontra Sarajeva, ali Kosorić je spasio u posljednji čas nakon ubačaja Muse.

73' - Mulahujsenović se također žali na povredu, a zamijenit će ga Ahmetović.

68' - Dosta prekida, sada je meč zaustavljen zbog bakljade domaćih navijača.

65' - Dobra šansa za Želju! Amoah je šutirao iskosa s desetak metara iz vrlo dobre situacije, ali vrlo slabo i ravno u ruke Šahinovića.

63' - Džafić ne može nastaviti utakmicu, a zamijenit će ga Buljubašić.

62' - Željo ima potpunu inicijativu s igračem više, ali za sada je to bezidejno. Štilić je šutirao sa 17 metara visoko preko gola.

58' - Pritisak Željezničara u ovim trenucima, ali nema prave ideje u igri. Evo i prve izmjene, umjesto Beganovića u igru je ušao Amoah.

53' - Željezničar je u velikom šoku nakon primljenog gola, utihnula je i atmosfera među njihovim navijačima.

Željezničar - Sarajevo 0:1 (Ikić 48' pen.)

48' - GOOOOOL! Ikić je vrlo siguran sa penala za 1:0 vodstvo Sarajeva.

47' - Penal za Sarajevo! Varešanović je šutirao glavom, a lopta u ruku pogodila Galića i Šehović je pokazao na bijelu tačku.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena

Željezničar - Sarajevo 0:0

45+2' - Crveni karton za Sarajevo! Čirjak je srušio Santosa koji je bio u punom naletu i dobio je drugi žuti karton. Veliki problemi za tim s Koševa.

b>42' - Dobra šansa za Sarajevo! Varešanović je u solo prodoru pretrčao preko 30 metara i šutirao je iz daljine, ali lopta je otišla pored gola.

41' - Još jedna sjajna odbrana mladog Sahinovića! Hajdarević je topovski šutirao, ali ponovo se golman Sarajeva istakao.

40' - Žuti karton za Varešanovića zbog simuliranja.

37' - Fenomenalna odbrana Šahinovića! Štilić je izvanredno i lukavo izveo slobodan udarac sa 25 metara pored živog zida, ali golman Sarajevo sjajno brani.

35' - Drugi žuti karton za Sarajevo. Čirjak je zaradio javnu opomenu.

32' - Prekršaj za Željezničar u opasnoj zoni za ubačaj, ali dobro reaguje odbrana Sarajeva.

28' - Drugi korner za Sarajevo, ali Bender dobro interveniše.

27' - Nakon dobrog početka s obje strane, utakmica za sada ipak ne može zadovoljiti ukuse navijača.

23' - Nema opasnosti pred golom Sarajeva nakon ubačaja i prekida. U narednom napadu šutirao je Santos, ali brani golman Sarajeva.

21' - Kosorić će zamijeniti Cocalića. Ovo je veliki hendikep za Želju.

19' - Cocalić se žali na povredu i neće moći nastaviti utakmicu. Nakon duela sa Mulahusejnovićem požalio se na bol u ruci i mora napustiti teren.

16' - Musa je dobio žuti karton nakon povlačenja Santosa. Nakon ubačaja iz prekida ipak nije bilo opasnosti.

14' - Sarajevo je izvelo prvi korner, ali Čirjak je to vrlo loše uradio.

12' - Sarajevo je nešto opasnije, ali nedostaje zadnji pas.

9' - Igra se otvoreno s obje strane, ali još nema izrezitih šansi.

5' - Prvi pokušaj na utakmici. Varešanović je šutirao sa 15 metara, ali ravno u Bendera.

4' - Agresivan početak s obje strane uz izvanrednu atmosferu na tribinama.

1' - Počela je utakmica na Grbavici, nadamo se da ćemo uživati u najboljem što nudi bh. klupski nogomet.

19:55 - Na Grbavici vlada fenomenalna atmosfera, pred oko 10.000 gledalaca. Igrači izlaze na teren uz himnu Željezničara.

19:50 - Najvatreniji navijači Sarajeva, popularne Horde zla, su u velikom broju stigle na Grbavicu.

Navijačima Sarajeva pripalo je oko 1.500 ulaznica i nema sumnje da će igrači Bordo tima imati veliku podršku sa sjeverne tribine stadiona Grbavica.

19:45 - U prethodnih 146 duela Željezničar je nešto uspješniji sa 46 pobjeda, dok je Sarajevo slavilo u 44 navrata. Neriješenim rezultatom okončano je 56 susreta, a ukupna gol-razlika je na strani Željezničara (179:175).

19:40 - Najveća utakmica bh. nogometa između Željezničara i Sarajeva igra se večeras od 20:00 sati na stadionu Grbavica, a glavni sudija bit će Admir Šehović koji dolazi upravo iz glavnog grada BiH.

Njemu će pomagati Enes Đozić i Moamer Čaušević, također iz Sarajeva, dok je četvrti sudija Adis Mulahasanović iz Sarajeva.

19:35 - Iako je rani dio šampionata, jasno je da bi ova utakmica mogla biti jako bitna za ambicije oba tima ove sezone, kako na bodovnom tako i na psihološkom planu, pogotovo za daljnji tok jesenje polusezone.

Željezničar igra pred svojim navijačima što je određena prednost, dok je Sarajevo individualno nešto kvalitetnije te se nada da će protiv najljućeg rivala premostiti krizu i krenuti ka samom vrhu tabele u skladu s očekivanjima navijača.

Večerašnja utakmica tako će po svemu sudeći biti prekretnica za oba tima, jer bi rezultat derbija mogao odrediti daljni tok polusezone.

19:30 - S druge strane, trener Željezničara Edis Mulalić koji kao trener u gradskom derbiju još uvijek nema poraz (tri pobjede i jedan remi), poručio je da hladne glave i vruća srca mogu biti recept za utakmicu.

"Čeka nas teška i zahtjevna utakmica, posebna utakmica za nas koji smo se tu rodili. Čim se kaže posebna, ona zaslužuje i veću pažnju te pripremu, tako da se tu treba igrati 'hladne' glave. Iza toga moramo isključiti emociju, fokusirati se na igru i isključiti sve faktore koji te odvode od igre. Nadam se da će biti svi akteri derbija na nivou uključujući i sudije. Igra se vrućim srcem jer to su pokazale prijašnje utakmice jer ne vrijedi ni poredak na tabeli, a vruće srce pokušavam prenijeti svojim igračima i to znači da treba igrati kao da je zadnja utakmica i kao da nikada više nećeš igrati. Hladne glave i vruća srca mogu bi biti recept za utakmicu", rekao je Mulalić.

"Respektujemo protivnika. To su naši sugrađani i nikada nisam ništa ružno rekao. Respektujemo, ali se ne bojimo. Što se tičemo igračkog kadra, poremetio nas je prije utakmice prošle Hodžić. Vidjet ćemo da li može igrati i sa čime raspolažemo. Igrao sam malo nešto tih derbija i vodio. Ništa to ne vrijedi što su u seriji loših rezultata. Ko će biti bolje fokusiran i ko će se bolje snaći će odlučiti. Ja da igram, ja bih znao, a svojim igračima pokušavam prenijeti još od Borca. Imamo par varijanti u glavi i sutra ćemo vidjeti gdje ćemo, kud ćemo i s kim ćemo", dodao je trener Plavih.

19:25 - Ipak, trenera Sarajeva Feđu Dudića raduje dobra igra protiv Slobode, iako nije krunisana pobjedom.

"Drago nam je da smo posljednju utakmicu protiv Slobode odigrali na nivou iako nismo zadovoljni rezultatom. Vratili smo igru i samopouzdanje iz prva tri kola i, kad je tako, onda se imamo čemu nadati protiv Želje", poručio je Dudić.

Strateg Sarajeva je ranije vodio ekipu u gradskim derbijima, ali u Mostaru kada je sa Veležom igrao protiv Zrinjskog.

"Tenzije su iste i pred mostarski i sarajevski derbi, ali razlika je jer u mostarskom tenzija je na nacionalnoj osnovi, a ovdje se radi o derbiju raje. Prošao sam mnogo derbija u Mostaru, pa će mi to pomoći i u pripremi i vođenju sutrašnje utakmice", kazao je Dudić.

19:20 - Najveća utakmica bh. nogometa dolazi u ne baš najboljem trenutku za oba tima, pogotovo za Bordo tim koji je u ozbiljnoj krizi.

Željezničar je u prošlom kolu poražen od Borca 2:1, dok je Sarajevo u posljednja tri kola upisalo dva poraza i mršavi remi sa Slobodom, te pod većim pritskom dočekuje ovu utakmicu.

19:10 - Treneri Fudbalskog kluba Željezničar i Sarajevo Edis Mulalić i Feđa Dudić odabrali su sastave za večerašnji 147. sarajevski derbi koji se igra na stadionu Grbavica.

Za Željezničar igraju: Bender, Galić, Drina, Cocalić, Vego, Hodžić, Hajdarević, Gasal, Štilić, Santos, Beganović.

U napadu Plavih zaigrat će Dženis Beganović, dok se Armin Hodžić oporavio od povrede i zauzeo je mjesto u početnom sastavu.

Sarajevo nastupa u sastavu: Šahinović, Musa, Đokanović, Varešanović, Mulahusejnović, Tomašević, Džafić, Čirjak, Drobarov, Ikić, Suljić.

Iznenađenje na golu Sarajeva je mladi Muhamed Šahinović koji je dobio priliku ispred Belmina Dizdarevića. Na poziciji štopera ponovo će igrati Andrej Đokanović, a u vrhu napada Nardin Mulahusejnović.

19:10 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 7. kola nogometne m:tel Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Sarajevo. Susret se igra na stadionu Grbavica s početkom u 20 sati.