Premijer liga BiH
2

Tok utakmice: Velež - Zrinjski 3:0

D. P.
Velež se nada prekidu crne serije (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Derbi utakmicom između Veleža i Zrinjskog nastavljeno je 14. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine, a mostarski derbi mogli ste pratiti u tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice! Velika pobjeda Veleža rezultatom 3:0.

90+5' - Posljednji trenuci susreta, čeka se posljednji zvižduk.

90+1' - Pet minuta sudijske nadoknade.

90' - Direktan crveni karton u timu Zrinjskog dobio je Bradarić zbog starta nad Mlinarićem. Peljto se nije dvoumio niti sekunde.

86' - Odlična šansa za Zrinjski. Kiš s vrha peterca šutira, ali je samo vrhom kopačke zahvatio loptu pa je golman Hadžikić lako uhvatio loptu. Činilo se da je to mat-pozicija, ali ništa od gola nade za Zrinjski.

83' - Jedan od najtežih poraza posljednjih godina smiješi se Zrinjskom ukoliko se nešto čudno ne desi u završnici.

79' - GOOOOOL! Guliashvili za 3:0. Veliku grešku napravio je Senić dodavši Gruzijcu koji postiže svoj drugi gol danas.

78' - Dobra šansa za Guliashvilija koji je šutirao pored gola. Čini se da je odigravanje za Oreča bila bolja opcija za Gruzijca, ali se to nije dogodilo.

75' - Sada je opao tempo igre, a to je ono što Veležu u potpunosti odgovara zbog dva gola prednosti.

72' - Ponovo je utakmica bila kratko prekinuta, ovoga puta zbog vatrometa domaćih navijača.

66' - Bilbija šutira iz slobodnog udarca, ali preko gola Veleža. Zrinjski je definitivno krenuo znatno ofanzivnije.

64' - Velika prilika za Zrinjski. Kiš je iz daljine centrirao za Bilbiju, a napadač Zrinjskog glavom šutira, no direktno u Hadžikića.

60' - Pola sata nade za goste da učine utakmicu zanimljivijom. Ovo što su dosad pokazali, ne daje im nikakav optimizam.

57' - Konačno prijetnja Zrinjskog. Ćuže je šutirao s 25 metara, ali tik pored stative gola Veleža.

54' - GOOOOOL! Guliashvili za 2:0. Gruzijac je iskoristio veliku grešku odbrane Zrinjskog, istrčao sam pred Marića i pogodio za sigurno vodstvo Veleža.

47' - Odlična šansa za Velež odmah. Oreč je silovito šutirao s distance, a krajnjim naporima Marić odbija loptu u korner.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Jukić i Maglica su izašli iz igre kod Zrinjskog, a na terenu su Malekinušić i Kiš. Odmah je trener gostiju reagovao i poslao dvojicu standardnih nogometaša na teren.

Kraj prvog poluvremena s mnogo turbulencija, sat i 17 minuta nakon početka utakmice. Dva prekida, jedan od 25 minuta i na kraju vodstvo Veleža golom Nermina Haskića.

45+3' - Čini se da se na prekid mnogo bolje prilagodio Velež, koji je odmah poveo nakon što je utakmica nastavljena. Zrinjski nije pokazao ništa u prvom poluvremenu.

45' - Šest minuta nadoknade prvog poluvremena.

42' - GOOOOL! Haskić pogađa za vodstvo Veleža. Iskoristio je ubačaj Vehabovića s desne strane i s vrha peterca lako pogodio mrežu Zrinjskog.

40' - Drugi put susret je nastavljen.

37' - Novi prekid utakmice zbog sporne zastave među navijačima Veleža. Sačekat će se da se zastava ukloni.

34' - Vraćamo se na 34. minutu, trenutak u kojem je Peljto i prekinuo utakmicu. Susret je nastavljen uz posljednje upozorenje policije i nadamo se da više nećemo svjedočiti nemilim scenama. Prekid je trajao oko 25 minuta.

34' - Utakmica se nastavlja, igrači su ponovo izašli na teren.

34'' - Policija se oglasila, utakmica se ubrzo nastavlja! Svaka upotreba pirotehničkih sredstava u nastavku utakmice značit će i pražnjenje tribina.

Igrači u tunelu čekaju povratak na teren
Igrači u tunelu čekaju povratak na teren

34' - Teško je saznati šta se dešava u ovim trenucima i kada će meč biti nastavljen. Ono što se zna, jeste da su se igrači već "ohladili" i da im prekid nikako ne ide u korist.

34'' - Prekid traje već desetak minuta. Nema naznaka da će se igrači ubrzo vratiti na teren, iako se čini da je policija spriječila veći sukob i da se situacija smiruje.

34' - Haos u Mostaru! Peljto prekinuo utakmicu nakon sukoba navijača Zrinjskog s redarima. Krenulo je sve s ubacivanjem pirotehničkih sredstava na teren, a onda su gostujući navijači završili i u sukobu s policijom.

Peljto je odmah reagovao i prekinuo derbi. Igrači su u svlačionici, a sreća pa je policija odmah reagovala i spriječila ozbiljniji sukob. Na terenu su završile brojne baklje i kamenje.

30' - Sjajna atmosfera na stadionu u ovim trenucima. Bakljada i koreografija domaćih navijača, velika podrška i za goste.

27' - Zrinjski je zasad potpuno bezopasan. U redovima Zrinjskog požutio je Maglica.

25' - Još jedan žuti karton za Velež, ovoga puta požutio je Brazilac Oliveira.

23' - Velež je izveo još jedan korner, ali je dobro intervenisala odbrana Zrinjskog.

20' - Vehabović je šutirao s tridesetak metara, ali visoko preko gola. Odbila mu se lopta na šut nakon drugog kornera za Velež.

17' - Sada nešto mirniji dio igre. Lopta pretežno na sredini terena, nema prilika od onog pokušaja Guliashvilija iz osme minute.

12' - Vrlo dobar početak Veleža. Nešto više Zrinjski kontroliše loptu, ali je potpuno bezopasan, dok je s druge strane domaćin puno konkretniji.

8' - Još jedna velika šansa za Rođene! Ponovo Guliashvili koji je bio sam po desnoj strani šutira, ali Marić još jednom sjajno brani. Na odbijenu loptu natrčao je Suljić, ali je njegov udarac izblokiran u korner.

7' - Prva šansa na utakmici. Odbila se lopta do Guliashvilija nakon slobodnog udarca, ali njegov šut iz prve brani Marić.

6' - Prva potencijalna opasnost pred golom Zrinjskog. Velež će imati slobodan udarac u opasnoj zoni nakon faula nad Suljićem.

3' - Dugo se ukazivala pomoć Memiji nakon starta Vehabovića. Sada je sve u redu s bekom Zrinjskog.

1' - Edo Vehabović u 40. sekundi pravi žestok start za žuti karotn. Sudija Peljto mu nije oprostio jer je neopreznim potezom mogao povrijediti protivničkog igrača Kerima Memiju.

1' - Počeo je derbi! Prije početka utakmice održana je minuta šutnje za stradalu dvojicu članova NK Sloga iz Bosanske Otoke.

17:58 - Meč samo što nije počeo. Igrat će se u sjajnoj atmosferi, a čini se i da vremenski uvjeti daju nadu da će utakmica biti odlična.

17:55 - Glavni sudija Irfan Peljto izveo je igrače na teren. Njemu će asistirati mostarske sudije Davor Beljo i Amer Macić.

17:53 - Jake policijske snage osiguravaju meč kako bi sve proteklo u najboljem redu.

17:49 - Inače, ovo će biti duel trećeplasirane i četvrtoplasirane ekipe u ovom trenutku na tabeli Premijer lige BiH. Zrinjski je u nešto boljoj poziciji sa četiri boda više i utakmicom manje od Veleža.

17:43 - "Ovo je još jedna teška utakmica u nizu i sa Veležom završavamo još jednu etapu od osam utakmica. Treba reći da je ekipa dosta umorna, a nadam se da ćemo do utakmice koliko-toliko doći sebi. Očekivanja su uvijek najveća, bit će pun stadion i to je ono što nas raduje", rekao je Krunoslav Rendulić, trener Zrinjskog.

17:37 - "Period od prošlog gradskog derbija je kratak, a oni imaju dvije odigrane utakmice više. Mi se nadamo da ćemo ispraviti greške, tome težimo, a ako uspijemo to će biti zalog da se nadamo pozitivnom rezultatu. Svaki derbi je specifičan, a do sada sam vidio da je Mostar nogometni grad", izjavio je trener Veleža Dean Klafurić.

17:30 - Mostarski derbi prvi put u historiji će se igrati u ponedjeljak, a domaća ekipa na stadionu Rođeni će pokušati prekinuti nevjerovatan crni niz.

Naime, u posljednje četiri godine Velež i Zrinjski su se sastali deset puta, a Rođeni nisu zabilježili nijednu pobjedu. Štaviše, posljednjih pet duela su izgubili i danas se nadaju prekidu te crne serije, prvenstveno iz razloga što je Zrinjski stigao umor igrajući pored Premijer lige i Konferencijsku ligu.

17:30 - Poznati su sastavi koje su Dean Klafurić i Krunoslav Rendulić odabrali za početak mostarskog derbija.

FK Velež: Hadžikić, Bruno, Hrkać, Oreč, Šturm, Šikalo, Pršeš, Vehabović, Guliashvili, Suljić i Haskić.

Na klupi su: Bajrić, Đuliman, Domić, Halilagić, Halilović D., Halilović E., Kadrić, Mlinarić, Peco, Ribić i Zvonić.

HŠK Zrinjski: Marić, Ćorluka, Jakovljević, Maglica, Senić, Memija, Čanađija, Jukić, Ramić, Ćuže i Bilbija.

Na klupi su: Balić, Bradarić, Hrvanović, Ivančić, Kiš, Malekinušić, Marin, Radić, Sabljić, Sefo i Zlomislić.

17:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Veleža i Zrinjskog. Susret se igra na stadionu Rođeni s početkom u 18 sati.