Druga utakmica baraža za Euro 2012
1

Tok utakmice: Portugal - Bosna i Hercegovina 6:2

Piše: Dalibor Bošnjak
Misimović izvodi jedanaesterac (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Misimović izvodi jedanaesterac (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Portal Sarajevo-x.com vam je uživo donio tekstualni prenos druge utakmice baraža za Evropsko prvenstvo između reprezentacija Portugala i BiH, koja se igrala na Stadionu svjetlosti u Lisabonu. Zmajevi se nažalost nisu uspjeli plasirati na Evropsko prvenstvo. Portugal je slavio rezultatom 6:2.

KRAJ UTAKMICE: Portugal - BiH 6:2

90. minuta: Uprkos visokom porazu, naši reprezentativci su se borili do kraja utakmice. Portugalci su se ipak plasirali na Euro 2012.

88. minuta: Portugalci i dalje napadaju, iako je sve već odavno gotovo.

86. minuta: Portugalci zasluženo slave plasman na Euro 2012.

83. minuta: Micael je propustio postići gol iz odlične prilike. Prethodno je pogriješio Papac. Quaresma je zamijenio Nanija, a Martins Postigu.

82. minuta: Šesti gol za Portugal je postigao Postiga. Ovo je njegov drugi gol na utakmici.

79. minuta: Veloso je sjajno izveo slobodan udarac i pogodio. Begović je bio nemoćan. Portugal je definitivno osigurao plasman na Euro 2012.

78. minuta: Micael je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Misimovićem. Portugalci su nakon toga imali još jednu priliku za gol, ali promjene rezultata nije bilo.

74. minuta: Sušić vidno razočaran posmatra utakmicu. Čini se da je san o plasmanu na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini ipak završen.

72. minuta: Četvrti gol za Portugal je postigao Postiga. Portugal - BiH 4:2.

72. minuta: Naši reprezentativci su napravili solidnu akciju, ali nisu uspjeli ugraoziti gol gostiju.

71. minuta: Portugalci pokušavaju postići novi pogodak, ali je Bešić u nekoliko navrata osujetio njihove namjere.

68. minuta: Džeko je dobio žuti karton.

67. minuta: Neuspjela kontra naših reprezentativca. Čuje se pjesma bh. navijača.

65. minuta: Pjanića je zamijenio Bešić.

65. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL, Spahić je pogodio nakon prekida. Maletić je uputio loš šut, a naš kapiten je loptu pospremio u gol. Sa igračem manje smo postigli pogodak. Portugal sada vodi 3:2. Potreban nam je jedan gol. Samo naprijed Zmajevi!

64. minuta: Meireles napustio igru, zamijenio ga je Micael.

63. minuta: 8:0 u kornerima. Portugalci dominiraju sa igračem više.

62. minuta: Begović je sjajno odbranio udarac koji je uputio Coentrao.

60. minuta: Ronaldo se ponovo našao sam u našem kaznenom prostoru. Papac je igrao rukom, ali Stark nije dosudio jedanaesterac.

58. minuta: Portugalski navijači pozdravljaju svaki potez svojih igrača. Čini se kako već počinju slaviti plasman na Euro 2012.

57. minuta: Portugalci sa igračem više ponovo preuzimaju inicijativu. Rahimić je izašao iz igre, a zamijenio ga je Maletić.

53. minuta: Brza kontra Portugalaca, Ronaldo je prevario Begovića i postigao treći gol za Portugalce. Da situacija bude gora, Lulić je zbog prigovora dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

52. minuta: Pepe uspješno zaustavlja naše napade, a nakon toga i šalje opasne duge lopte ka Ronaldu. Srećom, naša odbrana je na visini zadatka.

51. minuta: Medunjanin je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Meirelesom.

49. minuta: U prvim minutama nastavka susreta su naši reprezentativci naravili nekoliko grešaka, ali se nadamo da ih više neće biti:

48. minuta: Meireles je ubacio iz kornera, ali je naša odbrana otklonila opasnost.

47. minuta: Izmjena u sastavima obje reprezentacije nema.

46. minuta: Sudija Stark je označio početak drugog poluvremena. Samo hrabro Zmajevi!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA: Portugal - BiH 2:1

45. minuta: Ronaldo je ponovo šutirao iz slobodnog udarca, no ovog puta srećom nije bio precizan.

43. minuta: Naša reprezentacija nakon postignutog gola zaista bolje igra. Hrabriji i odlučniji startovi na protivničke igrače razbijaju portugalsku igru. U međuvremenu je Rahimić zbog prekršaja dobio žuti karton.

41. minuta: Zmajevi su se vratili! Naprijed Bosno i Hercegovino!

40. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLL. Misimović je rutinski pogodio iz jedanaesterca, nakon što je Coentrao igrao rukom u kaznenom prostoru.

39. minuta: Sjajan šut Misimovića nakon solo akcije, ali portugalcki golman brani njegov udarac.

37. minuta: Moutinho je imao odličnu priliku da postigne gol, ali je Jahić izbacio loptu izvan šesnaesterca.

36. minuta: Žuti karton za Postigu zbog simulacije prekršaja u kaznenom prostoru. Kontakta je bilo, ali Stark nije dosudio penal. Čini se kako pokušava kompenzirati prethodne greške. Napad Portugalaca je uslijedio nakon greške bh. igrača na sredini terena.

35. minuta: Reprezentativci BiH se polako oslobađaju pritiska Portugalaca, u nekoliko posljednjih minuta su zaustavili opasne napade domaćih, ali i stvorili prilike pred golom Portugalaca. Nadamo se da će to rezultirati golom.

33. minuta: Nakon odlične akcije našeg tima odlično je šutirao Džeko, ali je bio u ofsajdu.

31. minuta: Bruno Alves je šutirao, ali promjene rezultata nije bilo.

31. minuta: Edin Džeko se grčevito bori sa portugalskom odbranom kada poneka lopta dođe do našeg napadača.

29. minuta: Naši reprezentativci su pokušali zaprijetiti Rui Patriciju, ali konstantne greške ne dozvoljavaju stvaranje ozbiljnijih prilika za gol.

28. minuta: Portugalci imaju gromoglasnu podršku s tribina. Do sada su bolji protivnik.

27. minuta: Naši igrači su očigledno u šoku, Portugalci i dalje dominiraju na terenu i stvaraju izgledne šanse.

24. minuta: Nani je odličnim udarcem sa više od 20 metara pogodio za 2:0. Begović je bio nemoćan.

23. minuta: Portugalci su bili bolji u dosadašnjem dijelu susreta, te je zaista neshvatljiva očigledna pomoć sudije Starka.

21. minuta: Stark je ponovo svirao nepotreban prekršaj, iako je Naniju lopta već pobjegla. Ronaldo je ponovo šutirao, ali je Begović odlično odbranio. Nakon toga su Portugalci izveli korner, no nije bilo opasnosti po naš gol. Spahić je dobio žuti karton zbog prigovora.

20. minuta: Naši reprezentativci su odigrali dobar napad, Džeko je pokušao ubaciti loptu u kazneni prostor koja je pogodila jednog od portugalskih igrača i izašla van terena, ali Stark nije dosudio korner.

18. minuta: Coentrao je udario Pjanića, ali za ovaj potez nije kažnjen kartonom.

17. minuta: Portugalci su odigrali brzu kontru, ali opasnosti po Begovića nije bilo.

16. minuta: Bh. igrači pokušavaju uspostaviti našu prepoznatljivu igru. Plela se mreža oko gola Portugalaca, ali je Pjanić pogriješio.

14. minuta: Još jedan opasan napad Portugalaca, ali je Ronaldo bio u ofsajdu.

13. minuta: Begović ohrabruje naše igrače da krenu naprijed.

12. minuta: Portugalci i dalje vrše pritisak na našu odbranu. Još uvijek nismo uspjeli doći do svoje igre.

10. minuta: Nismo očekivali ovakav početak utakmice, ali ne treba se predati. Samo hrabro Zmajevi.

7. minuta: Nakon što je fauliran, Ronaldo je odlično izveo slobodan udarac, Portugal vodi 1:0.

2. minuta: Utakmica je počela u visokom tempu, Ronaldo je nasrnuo na Zahirovića oštrim startom. Prvi opasan napad Portugalaca je zaustavila naša odbrana.

1. minuta: Počela je utakmica, SRETNO ZMAJEVI!

0. minuta: Iako su naši navijači aplauzom pozdravili portugalsku himnu u Zenici, naša himna je u Lisabonu ispraćena zvižducima. No, to je još jedan motiv za Zmajeve.

0. minuta:Intonirane su himne Portugala i BiH. Očekuje se početak velike utakmice.

0. minuta: Portugalski navijači daju gromoglasnu podršku svojim reprezentativcima. Na Stadionu svjetlosti nalazi se blizu 2.000 navijača Bosne i Hercegovine. Oni će večeras podriti našu ekipu.

0. minuta: Obje reprezentacije su ponovo na terenu, očekuje se intoniranje himni. Legendarni bivši portugalski reprezentativac Luis Figo je dobio nagradu za svoja dostignuća.

0. minuta:Euro 2012 bit će treće Evropsko prvenstvo koje organizuju dvije zemlje. Prvi put se to desilo 2000. godine kada su domaćini bili Belgija i Holandija. Drugi put domaćini su bili Švicarska i Austrija 2008. godine. Prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini igrat će se od 8. juna do 1. jula 2012. godine.

0. minuta: Obje ekipe su sada u svlačionicama. Očekuje se njihov ponovni izlazak na teren Stadiona svjetlosti. Spektakl je jako blizu.

0. minuta:Do početka odlučujuće utakmice između Portugala i BiH je ostalo svega nekoliko minuta. Atmosfera je blizu tačke usijanja, svi željno očekuju početak susreta, koji bi mogao biti od historijskog značaja za jedinu nam državu.

0. minuta: Bh. navijači s tribina Stadiona svjetlosti daju gromoglasnu podršku Zmajevima. Oni bi mogli biti naš 12. igrač u ovom supervažnom susretu.

0. minuta:Glavni sudija ove utakmice je Nijemac Wolfgang Stark. Nadamo se da će večeras profesionalno odraditi svoj posao zajedno sa svojim asistentima Janom-Hendrikom Salverom i Mikeom Pickelom.

0. minuta: Selektor BiH Safet Sušić se očigledno odlučio da utakmicu počne sa jednim napadačem, a to je Edin Džeko.

0. minuta: Navijači bh. ulaze na stadion, Zmajevi su izašli na teren kako bi se zagrijali, ostalo je još pola sata do početka utakmice. Zagrijavaju se i Portugalci.

Portugal: Rui Patricio, Bruno Alves, Pepe, Coentrao, Perreira, Veloso, Moutinho, Nani, Meireles, Ronaldo, Postiga

BiH: Begović, Jahić, Spahić, Papac, Rahimić, Medunjanin, Zahirović, Pjanić, Lulić, Misimović, Džeko.