Kvalifikacije za EP
31

Tok utakmice: Island - BiH 1:0

N. K.
Foto: (NS BiH)
Foto: NS BiH
Nogometaši Islanda i Bosne i Hercegovine večeras su na stadionu Laugardalsvöllur u Reykkjaviu igrali utakmicu 6. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a susret ste mogli uživo pratiti u tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.
90+4' - Gotova je utakmica! Zmajevi su još jednom razočarali naciju! Island je slavio rezultatom 1:0.

90' - Island postiže pogodak! Strijelac je bio rezervista Finnbogason nakon još jedne konfuzije u odbrani Zmajeva. Gol se provjeravao putem VAR-a, ali se odluka nije mijenjala.

89' - Island je sada imao dvije dobre šanse! Prvo je spasio Hadžikadunić pa Šehić. Imali smo sada dosta sreće.

86' - Kodro pravi još jednu nelogičnu izmjenu i gubi vrijeme. Ušao je Čivić umjesto Dedića.

85' - Ogromna šansa za BiH! Kolašinac je odlično ubacio, a Bilbija šutirao glavom za malo pored gola. Čini se da je Bilbija ranije trebao ući u igru.

83' - Ponovo smo upropastili dobru šansu. Džeko se dobro snašao i uposlio Menala koji je izgubio korak i potom loše šutirao. To i ne čudi budući da gotovo nikako ne igra za svoj klub već mjesecima.

82' - Kodro pravi još dvije promjene. Umjesto Gazibegovića i Tahirovića, ušli su Bilbija i Menalo.

81' - Žuti karton za Miličevića koji je prekinuo opasan kontranapad.

79' - Solidna šansa ponovo za BiH. Prvo je Džeko za malo zakasnio na centaršut Dedića, a udarac Gazibegovića je bio izbloikiran.

76' - Dvostruka izmjena u selekciji Islanda. Izašli su Willumsson i Anderson, a ušli su Finnbogason i Thorsteinsson.

72' - Nova solidna prilika za Džeku. Ovaj put je golman bio siguran nakon udarca iz daljine.

71' - Šta je sada Džeko promašio!? Pjanić je majstorski izveo slobodan udarac i pronašao usamljenog Džeku koji je s pet metara neometan promašio cijelu loptu i ova prilika je propala.

70' - Traustasson je sada dobio žuti karton nakon žestokog starta nad Pjanićem.

67' - Kodro se odlučio za dvostruku izmjenu. Umjesto Demirovića i Hadžiahmetovića ušli su Kenan Kodro i Pjanić.

65' - Odlična šansa za Island! Miličević je bio neodlučan u jednoj situaciji koju su Islanđani iskoristili. Na kraju je lopta došla do Andersona koji je na sreću nije dobro šutirao.

60' - Napokon solidna prilika za BiH. Hadžiahmetović je dobro ubacio s desne strane, ali je Džeko glavom šutirao visoko iznad gola.

55' - Pokušavaju naši igrači uspostaviti kontrolu. Imaju posjed lopte, ali ne mogu da pronađu ključ da razbiju čvrstu odbranu Islanda.

51' - Slično otvaranje drugog poluvremena kao što je bilo u prvom. Dedić je istrčao jednu lijepu kontru, ali nije uslijedio pravovremeni pas pa je uspješno reagovala islandska odbrana.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

45' - Sudija nije prvo poluvrijeme produžio niti jedan minut pa je ostalo 0:0. Loša predstava obje selekcije, a vrijedi istaći da su se Zmajevi probudili tek u finišu prvog dijela.

44' - Velika šansa za Zmajeve! Dedić je dobro ubacio, a lopta je došla do Hadžiahmetovića koji se loše snašao. Lopta se potom odbija do Demirovića koji je izblokiran u posljednji tren. Čini se da je mogao bolje reagovati.

42' - Najbolja prilika na utakmici za BiH. Dedić je dobro izbacio Kolašinca koji vraća povratnu loptu, ali je Tahirović izblokiran u posljednji tren i BiH će imati korner.

40' - Finiš je prvog poluvremena. Zmajevi pokušavaju ubrzati igru, ali im to ne polazi za nogom.

35' - Nedinamično prvo poluvrijeme. Čini se kako obje selekcije isključivo čekaju greške protivnika.

29' - Imamo prvi žuti karton na utakmici nakon što je Hadžikadunić nedozvoljeno zaustavio protivnika.

27' - Serija grešaka na obje strane i dosta nepovezana igra kada god selekcije pređu na protivničku polovinu terena.

21' - Novi udarac i novi korner za BiH. Sada je pokušao Gazibegović, ali je golman bio siguran.

20' - Hadžiahmetović je ponovo šutirao i ponovo neprecizno. Sada je lopta otišal pored gola.

16' - Prva solidna prilika za BiH. Gazibegović je na desnoj strani ubacio za Hadžiahmetovića koji šutira ipak iznad gola.

15' - Imamo i prvi šut na utakmici. Imali su ga Islanđani, ali je bio vrlo neprecizan pa nije bilo problema za Šehića.

11' - Odličan kontranapad BiH. Imali smo situaciju četiri na tri. Hadžiahmetović je uposlio Gazibegovića na desnoj strani, ali je naš bek loše centrirao pa je propala ova opasna situacija.

5' - Igrači BiH kontrolišu utakmicu u uvodnim minutama. S tribina se ori pjesma bh. navijača koja sigurno daje krila našim momcima.

3' - Imali su Zmajevi dobru ideju, ali je Džeko za malo bio u ofsajdu pa je propao napad BiH.

1' - Počela je utakmica! Sretno Zmajevi!

Foto: NS BiH
Foto: NS BiH

20:45 - Neposredno pred početak utakmica upriličena je minuta šutnje u čast žrtava zemljotresa u Maroku. Zmajevi večeras imaju i veliku podršku navijača predvođenih BH Fanaticosima.

20:35 - Glavni sudija večerašnjeg duela je Lawrence Visser, a asistirat će mu Rien Vanyzere i Thibaus Nijssen. Svi su iz Belgije. BiH će imati podršku više od 200 navijača.

20:30 - Kladionice večeras predviđaju izuzetno neizvjestan meč te tek malu prednost daju našoj selekciji. Inače, Zmajevi su odradili zagrijavanje.

20:20 - BiH i Island su jedinu međusobnu utakmicu odigrali u martu ove godine kada je bilo 3:0 za Zmajeve koje je predvodio Hadžibegić. Dvostruki strijelac bio je Krunić, dok je preostali pogodak postigao Dedić za dobar start kvalifikacija. Međutim, nakon toga su uslijedila tri poraza koja su nas udaljila od Eura.

20:15 - Island je već izgubio sve šanse za plasman na Euro budući da su osvojili samo tri boda iz prethodnih pet utakmica. Uspjeli su rezultatom 7:0 pobijediti Lihtenštajn, dok su u svim ostalim utakmicama poraženi.

20:05 Selektor Kodro očekuje tešku utakmicu.

"Protivnika dobro poznajemo i znamo u kakvoj su situaciji, ali i mi smo u poziciji da moramo tražiti bodove i tako ćemo se postaviti. Imamo ispred sebe dobru ekipu koja možda nije imala ni sreće u posljednjim utakmicama. Respektujemo ih, ali vjerujemo u naše sposobnosti i u pobjedu", rekao je Kodro u najavi utakmice.

20:00 - Reprezentacija BiH se nalazi na četvrtom mjestu na tabeli grupe J i večeras joj samo pobjeda igra budući da za drugim mjestom koje direktno vodi na Euro kasni četiri boda. U dosadašnjih pet utakmica BiH je upisala dvije pobjede i tri poraza, a zbog lošeg starta kvalifikacija je smijenjen bivši selektor Faruk Hadžibegić. Novi selektor Meho Kodro je nedavno u prvoj utakmici pobijedio Lihtenštajn, a sada se nada i drugom trijumfu za zahtjevnom gostovanju na Islandu.

Tabela:

Standings provided by Sofascore

19:50 - Stigli su nam i sastavi za večerašnji duel. Selektor BiH je napravio tri izmjene u odnosu na nedavni duel protiv Lihtenštajna. Iz ekipe su ispali Miralem Pjanić, Nemanja Bilbija i Adi Nalić, a umjesto njih su upali Benjamin Tahirović, Amir Hadžiahmetović i Jusuf Gazibegović.

U prvom sastavu BiH su: Šehić, Kolašinac, Miličević, Hadžikadunić, Gazibegović, Hadžiahmetović, Tahirović, Krunić, Dedić, Demirović i Džeko.

Selektor Islanda Age Hareide se odlučio za formaciju 4-4-2, a u prvoj postavi su: Runarsson, Finnsson, Palsson, Hermannsson, Sampsted, Anderson, Willumsson, Traustason, Gudmundsson, Haraldsson i Oskarrsson. 19:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice šestog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Islanda i Bosne i Hercegovine. Susret se igra na stadionu Laugardalsvöllur u Reykjaviku s početkom u 20:45 sati.