Liga nacija
33

Tok utakmice: Finska - BiH 1:1

H. H.
Detalji s utakmice Finska - BiH
(Foto: EPA-EFE)
Nogometne reprezentacije Finske i BiH danas su Olimpijskom stadionu u Helsinkiju igrale meč 1. kola B Lige nacija koji je okončan rezultatom 1:1, a tekstualni prijenos susreta mogli ste uživo pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

Finska - BiH 1:1 (Pukki 45' pen.) / Prevljak 94')

94' - GOOOOOOOOOOOL! Prevljak je izjednačio na 1:1. Džeko je centrirao, a na pravom mjestu našao se napadač Eupena koji je iz blizine pogodio za 1:1.

91' - Udarac Menala brani Hradecky! Bilo je opasno.

88' - Finci znalački čuvaju loptu i kontrolišu zbivanja na terenu.

83' - Sve je manje vremena za naš tim. Prevljak je zamijenio Hadžiahmetovića i Petev je bacio sve karte u napad sa ofanzivnim igračima koje je uveo s klupe.

78' - Dobra šansa za Finsku! Uronen je šutirao iz prve nakon povratne lopte, ali preko gola.

77' - Naš tim je pred novim porazom u finišu utakmice. Istina, izmjenama smo dobili određenu agilnost, ali premalo je to zasada.

73' - Lam i O'Shaughnessy su dobili žute kartone kod Finaca, a sada je javno opomenut i Hotić.

69' - Sada je pokušao i Džeko sa 20-ak metara lijevom nogom, ali neprecizno.

67' - Hotić je zamijenio Gazibegovića u redovima BiH.

66' - Menalo se namjestio na udarac i šutirao je, ali Hradecky brani.

62' - Dvije izmjene i u Finskoj. Lam je zamijenio Schullera, a na terenu je i Taylor umjesto Nissile.

59' - Kakva šansa za BiH! Lopta je došla do Gojaka koji je šutirao s desetak metara, ali Vaisanen ga je sjajno blokirao.

56' - Dvostruka izmjena u našem sastavu. Gojak je zamijenio Pjanića, a Menalo je u igri umjesto Krunića.

48' - Šehić je prilikom jedne intervencije nezgodno glavom udario od stativu i ukazuje mu se pomoć, ali će ipak nastaviti susret.

46' - Kakva šansa za Finsku! Pukki je izbjegao ofsajd i šutirao iz prve, ali lopta je prohujala pored gola.

Kraj prvog poluvremena

Finska - BiH 1:0 (Pukki 45' pen.)

45' - GOL! Pukki je iz penala doveo Fince u vodstvo. Šehića je poslao u suprotnu stranu i elegantno je pogodio.

42' - Penal za Finsku! O'Shaughnessy je šutirao iz daljine, ali Šehić je odbranio. Ipak, ranije u toku akcije lopta je došla do Schullera koji je šutirao i u ruku pogodio Prcića nakon čega je dosuđen penal i to poslije pregleda VAR-a.

40' - Šansa za Finsku! Nakon dugog napada Pukki je sjajno šutirao iskosa, ali Šehić je odbranio i loptu poslao u korner.

37' - Prva solidna šansa za naš tim! Pjanić je šutirao s 15-ak metara iskosa, ali je izblokiran i lopta je otišla u korner. Nakon toga Džeko je glavom šutirao preko gola.

35' - Kolašinac je sve odlično uradio po lijevoj strani do ubačaja. Imao je dosta prostora, al poslao je loš pas za Džeku i lopta je izašla van granica igrališta.

31' - Finci dominiraju u posjedu i oko 60 posto vremena lopta je u njihovim nogama.

27' - Shaughnessy je pokušao glavom nakon kornera, ali lopta ide daleko preko gola.

25' - Drugi korner za naš tim, ali nakon ubačaja Pjanića na drugoj stativi loptu nije najbolje zahvatio Ahmedhodžić.

21' - Finska je bolja posljednjih desetak minuta nakon obećavajućeg starta naše reprezentacije.

15' - Gol Finske je poništen! Domaći su izveli sjajnu akciju po lijevoj strani i zatresili su mrežu Zmajeva, ali na svu sreću začetku akcije prethodio je ofsajd. Sjajno je reagovao Hadžikadunić i "ulovio" je Pukkija u nedozvoljenoj poziciji.

14' - Prvi opasan napad na utakmici imala je Finska. Loše je reagovala naša odbrana, ali na svu sreću Hadžikadunić je blokirao udarac Nissile.

11' - Pjanić je uputio dobru dubinsku loptu za Stevanovića, ali finski golman Hradecky je pravovremeno reagovao.

8' - Finci su pokušali po desnoj strani, ali Prcić je otklonio opasnost.

4' - Ivanov je dobio žuti karton nakon oštrog prekršaja nad Kolašincem. Nakon prekida nije bilo šanse, ali naš tim je bolje počeo meč.

1' - Počela je utakmica u Helsinkiju pred 25.000 gledalaca, Zmajeve bodri oko 200 navijača.

17:55 - Igrači obje selekcije izlaze na teren, nakon čega će uslijediti intoniranje himni.

17:50 - Reprezentativci i stručni štab jutros su prošetali parkom u blizini hotela u Helsinkiju, te su se na taj način dodatno relaksirali uoči utakmice.

17:45 - Nakon utakmice protiv Finske, Zmajevima 7. juna slijedi duel s Rumunijom u Zenici. Junski ciklus se potom nastavlja gostovanjem u Crnoj Gori 11. juna, a zaključuje domaćom utakmicom protiv Finske 14. juna.

17:37 - Glavni arbitar meča je Škot Nicholas Walsh, a asistirat će mu pomoćnici Calum Spence i Ross Macleod.

17:30 - Šanse Zmajevima su dodatno porasle nakon što su se trojica od petorice ključnih igrača Finske oprostila od reprezentacije - večeras u sastavu neće biti štopera Joone Toivija i Paulusa Arajuurija, te veznog nogometaša Tima Sparva.

Odbrana će biti oslabljena i time što poziv nije dobio lijevi bek Jukka Raitala, a najveće zvijezde ekipe će biti napadač Teemu Puukki i golman Lukaš Hradecky.

17:25 - "Pokušat ćemo ostvariti dobar rezultat u Ligi nacija, ali istovremeno i spremiti ekipu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Moramo izgledati puno bolje. Primili smo golove iz tri individualne greške u Zenici i trebamo mnogo naučiti iz poraza. Nadam se da ćemo izgledati dobro i nećemo praviti greške kao u novembru", rekao je Petev prisjećajući se duela 13. novembra u Zenici koji je završen pobjedom Finske rezultatom 3:1.

17:20 - Naša reprezentacija je slavila samo u jednoj od četiri dosadašnje takmičarske utakmice protiv Finske, te će selektor Ivaylo Petev morati pronaći recept za pobjedu ukoliko misli ostati na klupi Zmajeva.

Petev je u prethodna dva duela u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Finaca osvojio samo jedan bod i te utakmice su vrlo vjerovatno koštale Zmajeve plasmana u baraž, te stoga bi eventualni novi kiks protiv selekcije koju vodi Markku Kanerva jednom nogom već Peteva gurnuo ka traženju novog angažmana.

17:15 - Selektor Finske Markku Kanerva se odlučio za formaciju 3-5-2.

Od prve minute igrat će: Hradecky, Uronen, O'Shaughnessy, Ivanov, Valsanen, Alho, Kamara, Lod, Schuller, Nissila i Pukki.

Formacija finskog tima (Foto: Screenshot)
Formacija finskog tima (Foto: Screenshot)

17:10 - Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev odabrao je početnu postavu za prvu utakmicu novog ciklusa Lige nacija.

Napad našeg tima predvodit će kapiten Edin Džeko, a nakon četiri utakmice pauze u prvi tim se vratio i Miralem Pjanić. Prema prvim procjenama, čini se kako je Petev odlučio promijeniti uobičajenu formaciju i umjesto dosadašnje 3-5-2, danas ćemo igrati 4-3-3.

Za BiH će danas od prve minute igrati: Ibrahim Šehić, Dennis Hadžikadunić, Sead Kolašinac, Jusuf Gazibegović, Anel Ahmedhodžić, Rade Krunić, Miralem Pjanić, Amir Hadžiahmetović, Miroslav Stevanović, Sanjin Prcić i Edin Džeko.

Na klupi su ostali: Nikola Vasilj, Nikola Ćetković, Adnan Kovačević, Eldar Ćivić, Siniša Saničanin, Vladan Danilović, Muhamed Bešić, Gojko Cimirot, Dino Hotić, Hrvoje Miličević, Ermedin Demirović, Smail Prevljak, Amer Gojak i Luka Menalo.

Formacija našeg tima (Foto: Screenshot)
Formacija našeg tima (Foto: Screenshot)

17:05 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice Lige nacija između Finske i Bosne i Hercegovine. Susret se igra na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju s početkom u 18 sati.