Prijateljska utakmica
0

Tok utakmice: BiH - Luksemburg 1:0

N. K.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i Luksemburga večeras su od 20:45 sati na stadionu Bilino Polje u Zenici igrale prijateljsku utakmicu, a tekstualni prijenos susreta mogli ste uživo pratiti na portalu Klix.ba.
90+4' - Gotova je utakmica u Zenici! BiH je napokon upisala pobjedu, a junak je kapiten Džeko koji je u finišu utakmice postigao pogodak za trijumf.

90' - Sudija je produžio utakmicu za tri minute.

86' - GOOOOOL! Napokon postižemo pogodak. Strijelac je Džeko. Miličević je sjajno probio po desnoj strani, a naš najbolji nogometaš i kapiten iz drugog pokušaja šalje loptu u mrežu.

82' - Čudna izmjena Peteva. Umjesto Kolašinca ušao je Saničanin.

79' - Uzvratio je i Luksemburg, ali je Vasilj odbranio opasan udarac Rodriguesa.

77' - Najbolja prilika za BiH u drugom poluvremenu. Menalo je dobio jednu loptu u petercu, ali je u posljednji tren bio izblokiran i ta je šansa propala.

71' - Imala je naš tim jedan obećavajući napad sve dok lopta nije došla do Ćivića koji očajno centrira i tako propada još jedna ofanziva BiH.

66' - U toku je višeminutna pauza zbog povrede Ćivića i izmjena. Džeko i Menalo ulaze u igru umjesto Prevljaka i Nalića.

55' - Luksemburg je prvi imao veliku priliku u drugom poluvremenu. Ipak, nije bilo većih problema nakon dobrog udarca Rodriguesa.

47' - Petev je također napravio trostruku izmjenu. Izašli su Ahmedhodžić, Dedić i Gazibegović, a ušli su Miličević, Stevanović i Ćivić.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Dvije izmjene u reprezentaciji Luksemburga. Umjesto Barreira i Sinanija ušli su Thill i Carlson.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Rezultat je 0:0, iako je BiH promašila nekoliko kolosalnih prilika.

44' - Nevjerovatno, treća promašena velika prilika u samo nekoliko minuta! Ovaj put je Gojak izašao sam na golmana, šutirao bolje od svojih prethodnika, ali je Moris odlično intervenisao i spasio Luksemburg.

43' - Kakva prilika za BiH! Sada se Demirović izborio za loptu i uposlio Nalića koji izlazi sam na golmana. Ipak, iz nekog razloga šutirao je preblago pravo u golmana po sredini gola.

40' - Nakon perioda zatišja, prva velika prilika na Bilinom Polju. Nalić je povukao napad u kojem su bila tri naša, a dva igrača gostujuće ekipe. Pravovremeno je uposlio Prevljaka koji je očajno šutirao nekoliko metara iznad gola iz idealne situacije.

28' - Danilović je šutirao s distance, ali bez problema za golmana. Čini se kako je naš veznjak mogao gađati i preciznije.

25' - BiH ima 61 posto posjeda lopte u dosadašnjem dijelu utakmice, ali je naš tim bezopasan bez ikakvih ideja u napadu.

22' - Opao je ritam utakmice na sredini prvog poluvremena. Selekcija BiH ima veći posjed lopte, ali su i Luksembružani izuzetno opasni iz kotranapada.

17' - Imamo i prvu izmjenu i to u redovima Luksemburga. Umjesto povrijeđenog Chanota ušao je Jans.

12' - Demirović je sada dobro prošao po lijevoj strani, a onda je žestoko fauliran od Selimovića pa je igrač Luksemburga zbog toga dobio i žuti karton. Nakon prekida kojeg je izveo Gojak nije bilo opasnosti po gol gostiju.

6' - Uzvraćaju i Luksemburžani nakon loše reakcije Hadžikadunića. I kada se očekivao povratni pas Bohnerta, na pravom mjestu se našao Ahmedhodžić koji spašava naš tim.

4' - Već druga solidna prilika za BiH. Nalić se izborio za loptu u protivničkom šesnaestercu, a onda je lijepo uposlio Demirovića. Međutim, naš napadač je nerezonski šutirao visoko iznad gola pa je propala ova prilika za BiH.

2' - Samo što se krenulo sa centra naša selekcija je imala lijepu priliku. Prevljak se sjurio prema golu gostiju, ali je golman Luksemburga na vrijeme reagovao, skratio ugao i otklonio opasnost.

1' - Počela je utakmica na stadionu Bilino Polje. Sretno Zmajevi!

20:45 - Glavni sudija utakmice je David Smajc iz Slovenije, odakle su i njegovi pomoćnici Matej Žunič i Grega Kordež. Četvrti sudija je Miloš Gigović iz BiH. Trenutno se izvode himne i sve je spremno za početak utakmice.

20:35 - Petev je u najavi utakmice rekao da je jedini zadatak večeras pobjeda.

"Luksemburg je reprezentacija koja je napredovala posljednjih godina. U prošlosti su nastupali uglavnom s igračima iz domaćeg takmičenja, dok im danas većina reprezentativaca nastupa u jačim ligama. Naravno da neće biti lako, ali mi moramo svim snagama napasti i tražiti pobjedu", rekao je Petev.

20:30 - Ipak će večeras biti nešto veća posjeta nego na susretu protiv Gruzije. Očito se Nogometni savez BiH potrudio da popravi taj očajni segment tako što je podijelio veliki broj ulaznica školama nogometa i drugim omladinskim organizacijama.

20:25 - Duel s Luksemburgom je ujedno posljednja provjera uoči predstojeće Lige nacija. Međutim, ondje gdje su stali u 2021., izabranici Ivayla Peteva su nastavili i ove godine pa su tako u petak u prijateljskoj utakmici poraženi od selekcije Gruzije (0:1). To je samo nastavak crnog niza Zmajeva budući da im je to bio četvrti uzastopni poraz (Finska, Ukrajina, SAD, Gruzija) te već peti meč u nizu u kojem nisu pobijedili.

20:15 - Na stadionu se trenutno nalazi oko 1.000 gledatelja, a među njima su uglavnom djeca i sportski kolektivi. Očito je da su i navijači BiH okrenuli leđa našem najboljem nogometnom timu.

20:10 - Selektor Luksemburga Luc Holtz odlučio se za postavu: Morls, Michael Pinto, Selimović, Chanot, Bohnert, Berreiro, Olesen, Sinani, Martins Pereira, Thill i Rodrigues.

Sastav reprezentacije Luksemburga
Sastav reprezentacije Luksemburga

20:05 - Stigli su nam i sastavi. Selektor reprezentacije BiH Ivaylo Petev napravio je sedam promjena u početnom sastavu u odnosu na nedavni prijateljski meč protiv selekcije Gruzije (0:1). Naime, Petev je odlučio na večerašnjoj prijateljskoj utakmici šansu od prve minute pružiti Vasilju, Hadžikaduniću, Gazibegoviću, Dediću, Daniloviću i Prevljaku, dok je izostavio Šehića, Kovačevića, Hadžiahmetovića, Krunića, Džeku, Stevanovića i Saničanina.

Tako su se u početnoj postavi reprezentaciju BiH našli: Vasilj, Kolašinac, Hadžikadunić, Ahmedhodžić, Gazibegović, Nalić, Danilović, Gojak, Dedić, Demirović i Prevljak.

Sastav reprezentacije BiH
Sastav reprezentacije BiH

Kapiten našeg tima večeras je Sead Kolašinac. Na klupi su ostali: Šehić, Kovačević, Ćivić, Saničanin, Menalo, Krunić, Džeko, Miličević, Hadžiahmetović, Stevanović i Rahmanović.

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prijateljske utakmice između Bosne i Hercegovine i Luksemburga. Susret se igra večeras na stadionu Bilino Polje u Zenici s početkom u 20:45 sati.