Togoanci ipak napuštaju Angolu

T
Totalsport
10.1.2010. u 16:40
0
0
Togoanci ipak napuštaju Angolu
0
Togoanci ipak napuštaju Angolu
Nakon mnogih zavrzlama nogometna reprezentacija Toga danas poslijepodne napustit će Angolu i Afrički kup nacija. Premijer države poslao je vladin avion po nogometaše.
Nogometaši su, iako su u subotu kasno navečer donijeli odluku da će igranjem na turniru odati počast preminulim članovima stručnog štaba reprezentacije, prihvatili naredbu premijera Gilberta Houngba, koji im je naložio da smjesta moraju napustiti teritorij Angole i otići u Togo.

Razlog tome, kako je objašnjeno, leži u činjenici da državne vlasti u Angoli nakon tragedije u petak, u kojoj su pri oružanom napadu smrtno stradala dvojica članova stručnog štaba reprezentacije i vozač autobusa, nisu mogle garantirati Togoancima apsolutnu zaštitu od terorističkih napada u nastavku turnira.

- Razumijemo odluku naše Vlade obzirom da očito premijer i njegovi ministri nisu dobili dovoljne garancije naše sigurnosti. Kao igrači željeli smo ostati i igrati u sjećanje na poginule, no i Vladin je stav razumljiv – izjavio je napadač togoanske reprezentacije Thomas Dossevi, dok je Emmanuel Adebayor dodao:

- Mi smo djeca Toga i poštivat ćemo svaku odluku naše Vlade.

A Vlada je odlučila:

- Angola i Afrička nogometna federacija (CAF) nisu poduzele adekvatne sigurnosne mjere u svrhu zaštite naših nogometaša. I dalje stojimo pri ranijem stajalištu da se naši igrači moraju vratiti. Ništa nas neće natjerati da se predomislimo – rekao je premijer.

- Poziv državnog vodstva bio je presudan. Također smo se čuli s članovima naših porodica u Togu. Svi su izrazili poštovanje naspram naše odluke za ostankom, ali nas i upozorili na stajalište vlade. Ne znam hoće li biti novih napada. Ukoliko nas traže da dođemo kući, moguće da su u Lomeu (glavni grad Toga, op. a.) primili informaciju o takvoj mogućnosti. U svakom slučaju, obavezni smo poštivati odluke šefa države. On i njegovi saradnici najbolje znaju što je dobro za nas i naše karijere. Po nas uskoro dolazi predsjednički avion – dodao je Adebayor.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: