Lomeo
0

Hiljade ljudi dočekale togoanske nogometaše u domovini

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Togoanska nogometna reprezentacija vratila se u domovinu nakon što je na njihov autobus u petak u angolskoj pokrajini Cabindi izvršen teroristički napad.

Napad strojnicom na autobus koji je prevozio kompletnu togoansku reprezentaciju rezultirao je smrću tri osobe (glasnogovornika i pomoćnog trenera reprezentacije, te vozača), a nakon izravne naredbe premijera Toga Gilberta Houngba reprezentacije je odlučila otkazati nastup na Afričkom kupu nacija i vratiti se kući.

BBC izvještava kako je togoansku reprezentaciju na aerodromu u Lomeu, uprkos činjenici da je sletjela u kasnim noćnim satima, dočekalo na hiljade ljudi, među kojima je bio i premijer Huongbo.

Napadač Manchester Cityja i kapiten togoanske nogometne reprezentacije Emmanuel Adebayor poručio je da povratak u Angolu i nastup na Afričkom kupu ipak nije posve isključen.

"Odlučili smo se vratiti u domovinu na trodnevnu žalost. Nakon tog perioda, ako Afrička nogometna federacija (CAF) rezerviše naše mjesto, vratit ćemo se i igrati. Izgubili smo ljude, naše prijatelje. Sada smo se vratili porodicama i vidjet ćemo šta će biti", prenosi Adebayorovu izjavu The Sun.

Da bi se Togo uistinu mogao vratiti u Angolu potvrdio je togoanski ministar sporta Christophe Tchao:

"Zatražili smo od CAF-a da nekako organizuje da kasnije možemo nadoknaditi propušteno i priključiti se takmičenju."

Reprezentacija Toga bila je smještena u grupu B Kupa nacija uz Obalu Slonovače, Burkinu Faso i Ganu, protiv koje je danas trebala igrati prvi susret na turniru.