Oštar start
0

Tjeranje trenera - sport u kojem nam nema ravnog na svijetu

Piše: Bakir Tiro
Marić je "nogiran" nakon poraza u utakmici za koju se još uvijek sa sigurnošću ne zna je li je "Borac" uopće mogao igrati (zbog duga prema bivšem igraču Zoranu Deketu).

Negdje u kasnu jesen prošle godine uprava minhenskog "Bayerna" bila je na ivici strpljena. Pred lomom živaca. Louis van Gaal redao je poraz za remijem, remi za porazom. I, tako ukrug, presjecajući ponekad i nekom pobjedom. Bavarci su već bili počeli odbrojavati sate do momenta kada će Holanđaninu pokazati izlazna vrata.

No, bili su strpljivi i pametni. I, korektni. Jer, ipak se radilo o čovjeku koji je kao nogometni trener stizao i na krov Evrope.

Pojašnjenje u prvom kolu

Počela je nova sezone Premijer lige BiH. Prvo kolo još nije ni završilo, a već smo shvatili zašto će još u narednih sto godina Njemačka za nas biti itekako razumljiv, ali nedostižan pojam kada je fudbal u pitanju. Prvo kolo nije ni završilo, a već smo shvatili zašto našu Premijer ligu u Evropi i svijetu nazivaju ligom koju samo nekoliko mjesta dijeli od samog dna.

Nakon ispadanja u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope od švicarskog drugoligaša "Lausannea", koji "slučajno" ima nekoliko puta veći budžet od banjalučkog "Borca", pobjednik Kupa BiH iz prošle sezone izgubio je na startu Premijer lige BiH od "Širokog Brijega". Koji je opet nekoliko puta sređeniji i nekoliko puta finansijski stabilniji klub od "Borca".

I, šta su odlučili u Upravi "Borca"? Ono što nisu u velikom "Bayernu". U ponedjeljak su potjerali trenera Zorana Marića, pa ga još i finansijski kaznili zbog loše igre protiv "Širokog" (baš kao da je on igrao na terenu). Potjerali su trenera s kojim su nakon 22 godine čekanja stigli do nekog trofeja u nogometu, trofeja namijenjenog pobjedniku državnog nogometnog Kupa.

Kvantitet ubija kvalitet

Marić je "nogiran" nakon poraza u utakmici za koju se još uvijek sa sigurnošću ne zna je li je "Borac" uopće mogao igrati (zbog duga prema bivšem igraču Zoranu Deketu)!

Klupski čelnici u BiH (ne samo "Borčevi") očito je, baš se i ne razumiju u izmirivanje dugova koje olako gomilaju, ali su zato stručnjaci za procjenu sposobnosti nogometnih trenera.

Naravno, ima i druga strana medalje. Nažalost, u BiH se treneri štancaju kao na traci. Imamo ih sada toliki broj da možete naći trenera koji će plaćati a ne biti plaćen, samo da sjedne na klupu.

Upravo zbog toga i oni pravi treneri su izgubili svoju cijenu. Nisam siguran bi li Marić tako lako "dobio nogu", odnosno bi li ga čelnici "Borca" preko noći proglasili lošim nogometnim trenerom, da su mu nakon otkaza bili obavezni iskeširati pristojnu cifru, odnosno penale kao strana koja raskida važeći ugovor. I, ako jesu, s obzirom na lakoću s kojom su prekrižili Marića, radi se o mizernoj cifri.

Više otkaza nego klubova

Prošle je sezone u Premijer ligi BiH podijeljeno više otkaza trenerima (preko 20), nego što nam liga broji klubova. Jedini koji su preživjeli prošlu sezonu bili su Nedžad Selimović, Amar Osim i Dragan Jović.

"Bayern" je prošlu sezonu završio finalnom utakmicom Lige prvaka protiv "Intera". Prije velikog finala, Bavarci su se okitili dvostrukom krunom u Njemačkoj. S istim onim Van Gaalom koji ih je tako iritirao skoro trećinu sezone, ali s kojim su imali strpljenja. Bit će zanimljivo pogledati tabelu na kraju premijerligaške sezone koja je pred nama i vidjeti pored kojeg broja će pisati – "Borac".