Nogomet
101

Titula sa PSG-om je bila posljednja, David Beckham se oprašta od fudbala

Klix.ba
David Beckham (Foto: AFP)
David Beckham (Foto: AFP)
Legenda engleskog i svjetskog fudbala David Beckham odlazi u zasluženu penziju. Svjetlucava karijera jednog od ponajboljih i svakako jednog od najpoznatijih fudbalera se približila kraju, a Becks će se definitivno povući iz aktivnog igranja, pišu britanski mediji.

Od prvog debija za Manchester United, prije 20 godina, pa do danas, 38-godišnji sportista je nedvojbeno postao najveća ikona među svojom generacijom. Bio je kapiten fudbalske reprezentacije Engleske, osvojio je pregršt nagrada i bio član timova koji su osvajali lige u četiri različite zemlje. Beckham je ujedno i jedini britanski fudbaler kojem je pošlo za rukom da bude član klubova u četiri zemlje u vrijeme kada su osvajali titule prvaka u svojim ligama.

Uprkos ponudi za produženje petomjesečnog ugovora sa Paris Saint-Germanom, izvori u Parizu su potvrdili za Sportsmail da je 38-godišnjak odigrao svoju posljednju utakmicu nakon što je pomogao Carlu Ancelottiju da osvoji naslov prvaka Francuske prvi put nakon 19 godina.

Beckham je igrao za neke od najvećih fudbalskih klubova kao što su Manchester United, Real Madrid, AC Milan i Los Angeles Galaxy. Ono što će raditi u narednom periodu je svakako započeta saradnja sa Sky Sportom, Adidasom, UNICEF-om, a nastavit će i promociju ovog sporta u Kini.

Brojni marketinški ugovori, ali i ugovori sa klubovima učinili su ga jednim od najbogatijih sportista svijeta. Beckhamovo bogatstvo se procjenjuje na 165 miliona funti, što ga ujedno čini najbogatijim britanskim sportistom svih vremena.

Rođen je 2. maja 1975. godine u Leytonstonu. Tokom svoje karijere bio je cijenjen, ne samo kao sportista, nego i kao prava modna ikona.

Beckhamov glasnogovornik danas nije bio dostupan za komentare, ali će sasvim sigurno u toku dana ili u narednim danima informacija biti i zvanično potvrđena.