Nogomet
0

Thomas Bach na Kongresu FIFA-e: Imate šansu da okrenete novu stranu

Anadolija
Thomas Bach (Foto: EPA)
Thomas Bach (Foto: EPA)
Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), obratio se Kongresu Svjetske fudbalske federacije (FIFA) uoči izbora novog predsjednika ove organiazcije. Poručio im je da sada imaju veliku šansu okrenuti novu stranicu i pokrenuti novo poglavlje fudbala.

U nastojanju da spriječe nastavak korupcije u FIFA-i, 207 predstavnika nacionalnih fudbalskih saveza se okupilo na Vanrednom kongresu u Zurichu, kako bi izabrali nasljednika Seppa Blattera, ali će i glasati o reformama unutar organizacije.

"Živimo u svijetu koji postavlja nova pitanja. Ne možete porediti standarde dobrog upravljanja ranije sa zahtjevima današnjeg vremena. Važno je da usvojite reforme, jer imate veliku šansu da okrenete novu stranicu i počnete novo poglavlje svjetskog fudbala", kazao je Bach i dodao:

"Birate svog novog vođu, a time odlučujete kakva će biti vaša strategija u budućnosti."

Sepp Blatter se nije pojavio na Vanrednom kongresu kako bi predao vlast svom nasljedniku. Razlog je jednostavan, a to je šestogodišnja zabrana obavljanja bilo kakvog posla u fudbalu, koju mu je FIFA izrekla zbog finansijske zloupotrebe položaja.

Kandidati za njegovo nasljednika su Gianni Infantino, Ali bin al Hussein, Tokyo Sexwale, Salman bin Ebrahim al Khalifa i Jerome Champagne. Glasanje bi trebalo početi u 15 sati.