Nogomet
88

Naslijedio Blattera: Gianni Infantino novi predsjednik FIFA-e

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Gianni Infantino novi je predsjednik Međunarodne svjetske fudbalske federacije (FIFA), odlučeno je današnjim glasanjem na vanrednom Kongresu FIFA-e u Cirihu.

Infantino, generalni sekretar UEFA-e, je slavio u drugom krugu prostom većinom sa 115 glasova, nakon što je u prvom krugu imao 88.

Nakon što u prvom krugu nismo dobili pobjednika dvotrećinskom većinom, pristupilo se drugom u kojem je za pobjedu trebala prosta većina (glasovi 104 od 207 članica FIFA-e).

Infantinov najveći konkurent šeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa dobio je 88, dok su treće i četvrto mjesto zauzeli princ Ali bin al-Hussein (4) i Jerome Champagne (0).

Infantino, 45-godišnji Švicarac, je u svojoj kandidaturi istakao kako nije političar već "čovjek iz fudbala" i veliki radnik, te da će iskorijeniti politiku iz FIFA-e i baviti se isključivo fudbalom.

Također, Infantino je obećao proširenje Svjetskog prvenstva na 40 ekipa "kako bi i male reprezentacije mogle nastupati".

Osim toga, obećao je investiranje 860 miliona funti u razvoj fudbala, te darivanje 3,6 miliona funti svakoj članici.

Infantino će svoj mandat obavljati u naredne tri godine u skladu s promjenama koje su donesene na današnjem vanrednom Kongresu.