Nogomet
468

The Sun Daily: FK Sarajevo na vrhu svijeta!

Klix.ba
Malezijski portal The Sun Daily izvijestio je danas o uspjehu FK Sarajevo i osvajanju titule prvaka BiH.

"FK Sarajevo je opravdao povjerenje svog vlasnika Vincenta Tana kada je osvojio titulu prvaka BiH jučer poslije pobjede nad Slobodom iz Tuzle rezultatom 3:1, navodi se na početku članka o Bordo ekipi.

The Sun Daily je naveo da je Sarajevo imalo samo bod prednostu uoči posljednjeg kola nad vječitim rivalom Željezničarom, kao i da tim sa Bordo tim nije razočarao malezijskog vlasnika.

"Jučerašnjom pobjedom golomima Leona Benke, Krste Velkoskog i Nemanje Bilbije je Sarajevo zaokružilo sjajnu sezonu u kojoj je poraženo samo dva puta. Sarajevo je osvojilo 66 bodova, tri više od drugoplasiranog Željezničara. Investicije osnivača Grupe Berjaya Vincenta Tana pomogle su klubu da osvoji dva trofeja, Kup BiH i titulu prvaka BiH nakon sedam godina bez ikakvog uspjeha", objavio je The Sun Daily.

Portal je podsjetio i na odlične nastupe FK Sarajevo prošle sezone u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

"Iskustvo iz prošlosezonskog takmičenja u Evropskoj ligi, gdje je Sarajevo eliminisala ekipa Borussije M'Gladbach, doći će dobro Bordo ekipi u kvalifikacijama za Ligu prvaka naredne sezone", piše malezijski portal.

Malezijci su pohvalili i razvoj Akademije FK Sarajevo.

"Akademija gotovo nije ni postojala prije dolaska Tana, a sada je osvojila tri od četiri trofeja u kategorijama od U 13 do U 19. Uspjeh mladih ekipa, od kojih je U 19 tim već šampion, privući će mlade talente širom zemlje, a to će konkurenciju za seniorski tim podići na najviši nivo. Tanova sredstva su pomogla u modernizovanju centra za trening, koji će biti završen naredne godine", objavljeno je.

Portal zaključuje da to znači da će Tanovi klubovi Cardiff City, belgijski KV Kortrijk i Los Angeles imati koristi od talentovanih igrača iz BiH.

"BiH je puna talenata. Želimo napraviti nogometnu akademiju koja će privući najtalentovanije igrače širom zemlje. Ponudit ćemo im odlične uvjete i omogućiti da igraju u nekim od najboljih liga svijeta", izjavio je ranije Tan.