{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KOLUMNA
/
Terorizam fudbala u BiH!

S
29.6.2010. u 07:48
0
0
Terorizam fudbala u BiH!
0
Terorizam fudbala u BiH!
Ovih dana u BiH puno se priča o terorizmu. Država ga odlučnom akcijom mora sasjeći iz korijena da nam se ne bi desilo "novo Bugojno"! No, mnogo je onih koji nas godinama "teroriziraju" u brojnim životnim segmentima.
Pojedini, sebi su osigurali mogućnost da to rade beskonačno! Ironično, riječ je o sportu, koji bi nas trebao relaksirati nakon teških svakodnevica.

Povlastice korumpiranog društva

I dok je brojne već godinama strah otići na stadione kako ne bi izgubili glavu u krvavom piru zaluđenih glava, određen broj ljudi uživa ogromne povlastice ovdašnjeg korumpiranog (fudbalskog) društva.

Nije teško pogoditi. Uživaju oni koji su naš fudbal doveli u živo blato. Čelnici Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Putuju svijetom i pravdaju se kako pojedinačno nemaju ovlasti da urade bilo šta, da bi nam barem u fudbalu bilo bolje.

I kada su u FIFA-i i UEFA-i vidjeli da je vrag odnio šalu, te da su svi u "talu", odlučili su se za radikalne reforme u N / FS BiH. Međutim? Plebiscitarno ne prihvataju ih članovi Predsjedništva N / FS BiH. Razlog, veoma lako, demokratskim putem, direktnim izborima u Skupštini N / FS BiH mogli bi izgubiti funkcije. A, da su planirali na njima ostati koliko im je volja svjedoči da su im u N / FS BiH mandati neograničeni.

Poput najpoznatijih diktatora

Da! Ako niste znali, neograničeni! Našim fudbalom žele vladati poput najpoznatijih svjetskih diktatora – neograničeno! Konkretno, Statut N / FS BiH ne ograničava izbor "jednih, te istih" na funkcije u Predsjedništvu i Izvršnom odboru.

U urušenoj "kući fudbala", neograničen broj mandata dobro uvezanim vlastodršcima iz svih dijelova BiH, pravdaju bez problema. Ne moraju ih ograničiti, jer im to Zakon ne nalaže. Zaista, i ne moraju, jer zakoni u BiH, šuplji kao švicarski sir, ne propisuju ograničen broj mandata u "nevladinom sektoru".

U N / FS BiH, tvrde, "nevladin su sektor", ikako pojedini "uzimaju" više nego oni u vladinom. "Nevladin su sektor" i pored toga što ih je većinu politika poslala i na fudbalske funkcije. Uzgred, ministarstvo sporta na državnom nivou nemamo, pa nikoga i nema da donekle zakonski uredi situaciju u fudbalu.

Jasno, "prema fudbalskom ustavu BiH" Sulejman Čolaković, Iljo Dominković i Bogdan Čeko vječno bi mogli ostati članovi Predsjedništva. Bez obzira, što godinama rade, kako rade! Što ništa ne poduzimaju kako nam djeca ne bi ginula na stadionima. Što je Savez u finansijskoj dubiozi, te mu prijeti bankrot. Što nam je državna liga među najlošije rangiranima u svijetu. Što je FIFA Novu Panića, doskora najboljeg bh. internacionalnog sudiju za sva vremena izbacila iz fudbala, jer je učestvovao u namještaljkama. Što je, što je…

Hoće li i svijet dići ruke od nas?

Kažu, ničija nije do zore gorjela. Vidjet ćemo? Našim diktatorima danas (utorak, 29. juna) u dvodnevnu posjetu stižu ne tako dragi gosti. Marcel Benz i Eva Pasquier, izaslanici UEFA-e i FIFA-e za pitanja problematičnog N / FS BiH. Navodno, ultimativno će zahtijevati provedbu reformi na Skupštini N / FS BiH, zakazanoj za 16. jula. Prijetili su i totalnom izolacijom naših klubova i reprezentacije iz međunarodnih takmičenja.

Hoće li sve ostati na prijetnjama, da li će svijet dići ruke od nas i u fudbalu, zavisi od epiloga dvodnevnih sastanaka sa članovima Predsjedništva N / FS BiH i čelnicima NS Federacije BiH i FS Republike Srpske?!

FIFA i UEFA, između ostalog, traže i jednog predsjednika N / FS BiH u četverogodišnjem mandatu koji bi imao ovlasti da stvar dovede u red i direktno bio odgovoran za stanje u bh. fudbalu.

Ipak, koliko god bila privlačna funkcija predsjednika na četiri godine "tročlanima" ne odgovara. Neko bi morao snositi odgovornost. Ovako, lakše je "igrati kolektivno" i nemati odgovornost. Ne snositi nikakve posljedice.

Klasičan terorizam fudbala u Bosni i Hercegovini! Eva i Marcel, jedini nas mogu spasiti. Naravno, ako im je u interesu?! Spasit će nas, ukoliko im za odlučnu akciju "namignu" šefovi, Sepp Blatter i Michel Platini!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Selektor Zmajeva treba biti
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: