Oštar start
0

KOLUMNA / Glasajte za protektorat FIFA-e u N/FS BiH!

Piše: Bakir Tiro
Da li je na pomolu rješenje najvećeg problema u bh. fudbalu? Sve je tako daleko, a tako blizu… Da hoće, FIFA jednim potezom može da nas izvuče iz kandži kriminaliziranih funkcionera Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH!

Naime, prema novom statutu Svjetske fudbalske federacije, predsjednik Sepp Blatter i njegovi saradnici iz Izvršnog komiteta, ukaže li se potreba u jednu od nacionalnih asocijacija svojih članica mogu uvesti prinudnu upravu.

Dakle, u "neposlušne" saveze, u čiji se rad upliće politika, a takav je sigurno N/FS BiH, imaju ingerenciju za određenu vrstu protektorata.

Zaigrati na kartu OHR-a

Međutim, prinudna uprava iz Ciriha posljednji je na listi poteza "zavrtanja ruku" čelnicima fudbala u ovoj zemlji. Dobili su dovoljno vremena da usvoje novi Statut N/FS BiH, na osnovu kojeg bi i naša nacionalna asocijacija imala predsjednika u četverogodišnjem mandatu.

Ipak, posljednja odluka Izvršnog odbora FS-a Republike Srpske decidno odbija mogućnost provođenja ultimativno zadatih reformi iz FIFA-e i UFEA-e, ali i ozbiljno otvora mogućnost protektorata nad bh. fudbalom.

Desi li se, bit će nakon eventualne suspenzije N/FS BiH koja se najavljuje za kraj oktobra. Po svemu sudeći, iz FIFA-e i UEFA-e tada će čekati razvoj situacije, te ako ovdašnji fudbalski vlastodršci nastave igrati po instrukcijama politike, zvanični Cirih i Nion posegnut će za najboljim rješenjem – protektoratom!

Rad aktuelnih vođa "fudbalskih plemena" u BiH bio bi zabranjen, u najboljem slučaju do nove Izborne skupštine N/FS BiH. Blatter bi postavio svoje ljude u naš Savez, koji bi u tom slučaju nametnuli novi Statut prema kojem bi se održali izbori.

Očito, u FIFA-i, poučeni iskustvima sa političkog terena u BiH, mogli bi zaigrati na svojevrsnu kartu fudbalskog OHR-a. Izvukli bi džoker kojim bi handirali u predugoj, tmurnoj partiji remija protiv destruktivnih političkih marioneta u bh. fudbalu. Scenarij iz snova!

Obezglavljena "fudbalska hobotnica"

Ako bi se kojom srećom desio protektorat, "fudbalska hobotnica" ostala bi obezglavljena. Potpisala bi kapitulaciju.

U suprotnom, budu li prkosili u nametanju prinudne uprave, N/FS BiH bio bi izbačen iz članstva u FIFA-i i UEFA-i, reprezentacije i klubova iz BiH izbrisani iz svih inostranih takmičenja. Grobari fudbala u BiH tada bi ovaj sport i definitivno sahranili, a brojni igrači, treneri i sportski radnici ostali bi na prosjačkom štapu. Toliko daleko, ma koliko voljeli funkcije, "družina" iz N/FS BiH ne bi smjela ići.

U tom slučaju, i sebi bi presudili. Dobili bi doživotne zabrane obavljanja svih funkcija u fudbalu u svim dijelovima planete.

Jedinstveni stav Blattera i Platinija

Ljudi u FIFA-i i UEFA-i na rubu su nervnog sloma zbog N/FS BiH. Inteligentno, ostavili su otvorene opcije dogovora. No, kompromis ne prihvaćaju samo u jednom segmentu reformi. Rotirajuće Predsjedništvo N/FS BiH mora biti ukinuto!

Po ovom pitanju jedinstveni su Blatter i Michel Platini, predsjednik UEFA-e. U Svjetskoj i Evropskoj federacije ne žele Savez nakaradnog uređenja. Ne žele Savez koji na vrhu piramide neće imati odgovornu osobu. Novac ne žele slati u zemlju u kojoj do sada niko nije bio odgovoran, ma gdje završile milionske transakcije.

Nekoliko rundi pregovora je propalo. FIFA i UEFA ustupke su pravile kako ne bi ispaštale naše reprezentativne selekcije i klubovi. Oni, zbog kojih bi N/FS BiH uostalom i trebao da postoji.

Obruč je stegnut

Obruč je sada stegnut! Svjesni su toga i najveći protivnici usvajanja novog Statuta bh. Saveza. Posljednje trzavice, vjerovatno, dešavaju se i zbog nadolazećih općih izbora u BiH kojim njihovi šefovi u političkim strankama kod primitivnog dijela glasača kupe poene.

Proći će i izbori, a potom i utakmica naše reprezentacije u kvalifikacijama za EURO 2012 protiv Albanije, 8. oktobra u Tirani. Uslijedit će kvalifikaciona pauza do marta naredne godine, do kada će, bude li N/FS BiH suspendiran, oni koji ga vode imati priliku da ponovo legitimiraju svoj rad. Uslov je jedan jedini – predsjednik!

U protivnom, protektorat FIFA-e u N/FS BiH je neizbježan! A, sadašnji čelnici N/FS BiH? Idu u fudbalsku penziju!

Ako je tako?! Odmah glasajte za protektorat FIFA-e!