Nogomet
204

Tanović za Klix.ba: Ljubav prema Liverpoolu dugo traje, očekujem titulu ove sezone

Piše: Edin Isanović
Mirza Tanović
Mirza Tanović
Popularni bh. glumac Mirza Tanović strastveni je navijač engleskog Liverpoola, kluba koji je aktuelni lider Premiershipa. Izabranici Brendana Rodgersa imaju pet bodova više od drugoplasiranog Cheseaja sa kojim će odmjeriti snage za pet dana na Anfieldu. Ukoliko pobjede londonske Plavce, Redsi će napraviti krupan korak ka naslovu prvaka koji čekaju 24 godine.

Tanović naglašava kako je vjerovao da će ove sezone Liverpool konačno dotaći vrh.

"Nadao sam se ovakvom scenariju. Kada je Rodgers govorio o igri prije ove velike pobjedničke serije po izrazu lica vidio sam da ima povjerenje u igrače. Pomislio sam - majstore ideš ti na nešto ozbiljnije. Do sada to ide kako treba, ne bih da prejudiciram, nedostaje još jedan mali korak, ali se nadam osvajanju naslova prvaka. Već mi zagriženi navijači Manchester Uniteda i Chelseaja čestitaju. Čim nema aure Alexa Fergusona, United igra lošije. Nema više golova u sudijskoj nadoknadi", kazao je Tanović za Klix.ba.

Zašto baš Liverpool? Ima tu "ono nešto"

Dodaje kako start peterostrukog evropskog prvaka nije bio obećavajući, ali su se igre iz kola u kolo popravljala.

"Psihološki je to teško objašnjivo. Ipak, ekipa je vremenom stekla samopouzdanje, ušla u pobjedničku seriju, a konkurenti su kiksali. Sve se otvorilo i stvari su se posložile. Igrači su shvatili da mogu osvoijiti dugoočekivani naslov prvaka. Liverpool je imao i prednost što se fokusirao samo na prvenstvo, dok su ostali rivali nastupali i u drugim takmičenjima. Mada ne volim unaprijed govoriti o tituli, ali istinski sam ubijeđen u takav rasplet. Velika je prilika."

Potom je popularni bh. glumac otkrio zbog čega navija baš za Redse.

"Ima tu 'ono nešto'. Puno sam čitao o Liverpoolu i tim 'ludim' navijačima. Vezivao sam se zbog velikih uspjeha 70-tih godina. Imao sam obilježja engleskog kluba među prvim u Sarajevu. Prije sedam ili osam godina pred školom mi je prišao čovjek, a moj i njegov sin su išli zajedno u razered. Rekao mi je - 'Ja se Vas sjećam sa Koševa, Vi ste jedini imali šal Liverpoola'. On je mlađi od mene i dobro pamti te dane kada me viđao na utakmicama FK Sarajevo", kaže naš sagovornik.

Navijač Evertona nije shvatio sarajevski humor

Mirza potcrtava kako sa užim krugom navijača gleda utakmice Liverpoola, a tako će biti u presudna tri meča voljenog kluba u borbi za titulu.

"Nadam se da ćemo zajedno proslaviti naslov prvaka. Nogomet je više od igre i uz dužno poštovanje prema ostalim sportovima, mislim da je broj jedan. Ljubav prema Redsima se ne može opisati riječima. Recimo, Simon Rettle jedan od najpoznatijih svjetskih dirigenata i veliki je navijač Liverpoola. Sve prilagođava utakmicama kao i ostali kojima je Liverpool blizak srcu. Tu je i glumac Clive Owen. Ja sam kao mlad prisustvovao utakmicama engleskog kluba uživo. Kada je moj sin prije nekoliko godina bio u ovom gradu i rekao odakle dolazi, častili su ga i bili su oduševljeni", kazao je Tanović.

Ispričao je i jednu anegdotu koja mu se desila na ulicama glavnog grada BiH.

"Prije nekih sedamnaest ili osamnaest godina susreo sam se sa poznanikom u Ferhadiji. Sa njim je bio Englez koji je ispod jakne imao dres Evertona. Rekao sam mu da nosi pogrešnu boju. Kada je shvatio šta mu govorim želio je da se obračuna sa mnom. Poslije mi je poznanik rekao da sam ga toliko naljutio da me želio tražiti po gradu. Želio sam to okrenuti na sarajevski humor, ali nije shvatio. Smatrao je to velikom uvredom. Ja u životu nisam sklon mijenjanju dresova. Uvijek je bilo Koševo – Sarajevo, kao Hercegovac volio sam Velež i Liverpool. Kada razmisliš kulturni gradovi Prag, Edinburgu, Rim, imaju klubove istih boja, a tu je i Sarajevo. To povežite sa tradicijom, kulturom i povješću", zaključio je Tanović.