Pogrešna odluka
46

Tako to rade Nijemci: DFB osudio penal i VAR tehnologiju koja je pomogla Bayernu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometni savez Njemačke oštro je osudio sudijsku grešku s polufinalne utakmice kupa kada je Bayernu kod rezultata 2:2 sviran penal protiv Werdera zahvaljujući kojem su prošli u finale.

Bayern je ozbiljno pristupio ovom meču, gosti su vodili 2:0 i činilo se da će mirno privesti meč kraju, ali Werder u razmaku od samo 67 sekundi postiže dva pogotka kojim je anulirao prednost aktuelnog prvaka i trenutno vodeće ekipe u Bundesligi.

Ključni trenutak meča desio se u 78. minuti kada je duel Kingsleyja Comana i Gebrea Selassiea sudija Daniel Siebert okarakterisao kao najstrožiju kaznu, što je Robert Lewandowski iskoristio i trećim pogotkom donio plasman Bayernu u finale Kupa Njemačke.

Ovaj penal privukao je puno pažnje njemačke, ali i evropske javnosti, posebno jer je glavni sudija imao pomoć VAR tehnologije, a zbog svega se oglasio i Nogometni savez Njemačke (DFB) koji je objavio saopćenje u kojem je istakao da je penal bio pogrešna odluka.

"Očekujemo da VAR poduzme objektivnu procjenu da li je neka situacija unutar očigledno kažnjivog ili nekažnjivog područja i da li je slučaj da je arbitar krivo percipirao događaj. Ako je slučaj jedno od navedenog iz perspektive VAR-a, onda se apsolutno mora dogoditi i njegova upotreba u spornom trenutku, što će za posljedicu imati i bolju odluku", stoji u prvom dijelu saopćenja.

DFB je u nastavku saopćenja objasnio da se komunikacija glavnog arbitra i VAR sobe nije odvijala glatko, što je rezultiralo velikom greškom koja je Werder izbacila iz Kupa Njemačke.

"U polufinalu Kupa između Werdera i Bayerna to, nažalost, nije bio slučaj u 78. minuti, jer se komunikacija između sudaca i VAR-a nije odvijala glatko. S jedne strane, postoje aspekti koji se protive kaznenom udarcu na objektivnom nivou. S druge strane, postoji i jedan aspekt koji ide u korist kazni dostojnoj prekršaja. Iz tehničke perspektive sudaca, smatramo da je odluka o dodjeli kazne pogrešna", piše u saopćenju.

VAR tehnologija se u većini slučajeva pokazala kao pun pogodak u nogometu, no još uvijek nisu jednaki kriteriji u svim zemljama i trenutno ima puno nejasnoća kada je riječ o ovoj revolucionarnoj tehnologiji, što dovodi do krupnih grešaka kao što je ova iz meča između Werdera i Bayerna koja je direktno odredila putnika u finale.