Gaučosi stigli do titule
214

Tačno godina od nezaboravnog finala u Kataru: Dan kad je Messi postao najbolji nogometaš svih vremena

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na današnji dan 2022. godine odigrana je finalna utakmica Svjetskog prvenstva u Kataru u kojem je Argentina u spektakularnoj utakmici pobijedila Francusku i to nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.
Što se tiče same utakmice, Argentina je nakon prvih 45 minuta vodila 2:0 i to zahvaljujući golovima Lionela Messija te Angela di Marije.

Selektor Francuza Didier Deschamps je potom reagovao i u igru ubacio Marcusa Thurama i Randala Kolo Muanija umjesto Oliviera Girouda i Ousmane Dembelea, a potom i Kinglsey Comana te Edouarda Camavingu pa su mu kao nagrada stigla dva gola Kyliana Mbappea koji je odveo susret u produžetke.

U produžecima je Lionel Messi postigao još jedan gol, a onda je Kylian Mbappe sa jedanaest metara postigao još jedan pogodak i donio novo izjednačenje Trikolorima.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima na ovom susretu budući da je u trećoj minuti sudijske nadoknade Randal Kolo Muani izašao sam na Emiliana Martineza koji mu je spektakluarno odbranio udarac pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Tamo su za Argentince pogađali Messi, Dybala, Paredes i Montiel dok su za Francuze precizni bili Mbappe i Kolo Muani, a tragičari su bili Coman i Tchouameni koji nisu uspjeli realizovati kazneni udarac.

Gaučosi su tako osvojili svoju treću titulu prvaka svijeta, prvu nakon 1986. godine, a mnogi su mišljenja da je kapiten reprezentacije Argentine Lionel Messi osvajanjem titule prvaka svijeta i zvanično postao najbolji nogometaš svih vremena.

Nagradu za najboljeg strijelca je osvojio Kylian Mbappe sa osam pogodaka dok je nagradu za najboljeg igrača turnira osvojio Lionel Messi.

Najbolji mladi nogometaš turnira je bio Enzo Fernandez, sadašnji nogometaš Chelseaja dok je najbolji golman bio Emiliano Martinez.