Baraž za SP
527

Svjetsko prvenstvo bez Italije nakon 60 godina, Švedska se odbranila na San Siru

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Italije prvi put nakon 60 godina ostala je bez plasmana na Svjetsko prvenstvo nakon što su u uzvratnom meču protiv Švedske odigrali meč bez pogodaka.

Prvu veliku priliku u prvom poluvremenu za Italiju imao je Candreva koji je nakon gužve šutirao s desne strane, ali je lopta otišla malo preko gola. Prije kraja prvog poluvremena Azzurri su imali još dvije prilike, ali Immobile i Florenzi nisu uspjeli postići gol.

Švedska se odlično branila u prvom poluvremenu, a treba napomenuti da su i jedni i drugi u više navrata tražili kaznene udarce, ali je glavni sudija meča Mateu Lahoz odmahnuo rukama.

U drugom poluvremenu uslijedila je totalna ofanziva Italije i konstantni napadi prema golu Švedske, ali je golman Olsen zajedno sa defanzivcima sjajno čuvao svoj gol i na kraju su svi zajedno izborili veliku pobjedu i plasman na veliko takmičenje.

Podsjećamo, Švedska je u prvom meču minimalno slavila rezultatom 1:0, a pogodak je postigao Jakob Johansson u 61. minuti meča.

Ovo je za Italiju prvi put nakon 60 godina i 14 uzastopnih nastupa da neće nastupiti na velikom takmičenju, a samim tim i izgubljena je i posljednja prilika da Gianluigi Buffon nastupi na velikom takmičenju.

Reprezentacija Švedske plasman na Svjetsko prvenstvo osigurala je bez Zlatana Ibrahimovića koji se nakon Evropskog prvenstva 2016. godine oprostio od nacinalnog dresa.