Pobjeda u finišu
1.7k

Švicarska nakon preokreta savladala Srbiju i stigla na korak do osmine finala SP-a

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Švicarske savladala je Srbiju u Kaliningradu u drugom meču 2. kola grupe E na Svjetskom prvenstvu rezultatom 2:1.

Izabranici Mladena Krstajića visoko su izašli od prve minute i pokušali su odmah napraviti pritisak na odbranu Švicarske, a nakon što je Sommer odbranio udarac Mitrovića iz pete minute, napadač reprezentacije Srbije pogodio je već u sljedećem napadu.

Tadić je primio loptu na desnoj strani, oslobodio se svog čuvara, a njegov precizan centaršut iskoristio je Mitrović koji se oslobodio Schara i glavom pogodio za vodstvo Srbije od 1:0.

Prvu priliku za Švicarsku imao je Dzemaili u desetoj minuti kada je šutirao pored gola, a isti igrač u 30. minuti imao je veliku priliku, no Stojković je odlično reagovao i odbranio je njegov udarac. Do kraja prvog poluvremena, Srbija je imala još jednu priliku, ali je udarac Tadića s distance otišao malo preko gola.

Prvu priliku u drugom poluvremenu Švicarska je pretvorila u pogodak. Shaqiri je šutirao, jedan defanzivac Srbije je izblokirao njegov udarac, a na odbijenu loptu natrčao je veznjak Arsenala Granit Xhaka koji silovitim udarcem matira Stojkovića i donosi izjednačenje Srbiji.

Samo šest minuta nakon toga, sreća je bila na strani Srbije. Shaqiri se oslobodio svog čuvara na desnoj strani i sjajno je šutirao u dalji ugao nemoćnog Stojkovića, ali na njegovu žalost, lopta je pogodila stativu.

U 82. minuti Embolo je pokušao s distance savladati Stojkovića koji brani njegov udarac, dvije minute poslije Shaqiri šutira preko gola, a onda Gavranović u 84. minuti propušta veliku priliku nakon što je sa svega nekoliko metara šutirao ravno u golmana Srbije.

Kako se bližio kraj utakmice, tako je Švicarska bila sve opasniji protivnik, a onda u 90. minuti Shaqiri izlazi sam ispred Stojkovića i pogađa za veliku pobjedu svoje reprezentacije.

Srbija će u posljednjem kolu igrati protiv Brazila, dok će Švicarska tražiti pobjedu protiv Kostarike i prolazak u osminu finala. Izabranici Mladena Krstajića propustili su veliku priliku, posebno nakon vodstva u prvom poluvremenu, pa će im protiv Brazila trebati pobjeda kako bi prošli u drugu fazu.

Tabela: