Pojačanje za Zmajeve?
100

Švicarci žale zbog Tabakovića: Odluka da zaigra za BiH mogla bi imati ozbiljne posljedice

D. P.
Tabaković garantuje golove u posljednjim sezonama, gdje god igrao (Foto: Screenshot)
Tabaković garantuje golove u posljednjim sezonama, gdje god igrao (Foto: Screenshot)
U švicarskim medijima nisu sretni zbog mogućnosti da raspucani napadač Herthe Haris Tabaković obuče dres nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ovaj 29-godišnji napadač igra u nezaustavljivoj formi još od prošle sezone kada je bio drugi strijelac austrijske Bundeslige, a sjajne igre prenio je i na Herthu gdje je u prvih pet utakmica postigao pet golova i dodao tri asistencije.

Dobre igre potaknule su priče o tome za koju će reprezentaciju igrati. Prije nekoliko dana Tabaković je izjavio da je spreman zaigrati za Bosnu i Hercegovinu, domovinu svojih roditelja.

"Treba obaviti samo neke formalnosti i spreman sam na to. Ako su u BiH ozbiljni, spreman sam zaigrati za domovinu svojih roditelja", poručio je Tabaković za Kicker.

Ovaj stameni napadač ima i bh. državljanstvo uz švicarsko te bi bez ikakvih problema mogao zaigrati za BiH. Kakve su formalnosti ostale, nije jasno, ali se zna da nije bio na spisku Mehe Kodre za okupljanje koje je sinoć završeno porazom od Islanda za kraj nade u direktan plasman na Evropsko prvenstvo.

Švicarski mediji nisu sretni zbog ovoga. Nogometni portal 4-4-2 piše da bi odluka mogla imati velike posljedice te se kritikuje selektor Murat Yakin zbog toga što nikada nije pozvao ovog napadača.

"Tabaković se posljednjih godina razvio u vrlo pouzdanog strijelca. Ljetos je prešao u Herthu za koju je već postigao pet golova. Sljedeća odluka 29-godišnjaka mogla bi imati ozbiljne posljedice. Selektor Švicarske Murat Yakin još ga nije zvao, a sada bi moglo biti prekasno", navodi u svom tekstu 4-4-2.

Sljedeću priliku nogometni savezi BiH i Švicarske da dobiju Tabakovića imat će već u oktobru. Pred BiH su dueli protiv Lihtenštajna i Portugala, a mi se svi nadamo da nećemo izgubiti još jednog nogometaša.