Četvrti u svijetu
0

Švicarac Busacca sudi finale Lige prvaka

Totalsport
Massimo Busacca, 40-godišnji sudija iz Švicarske, dijelit će pravdu u rimskom finalu nogometne Lige prvaka između Manchester Uniteda i Barcelone, odredili su iz UEFA-e.

Drugi je to finale u organizaciji Evropske nogometne federacije koji sudi Švicarac. Prije dvije je godine sudio finalni sraz Kupa UEFA-e između Seville i Espanyola, u kojem su Andalužani slavili boljim izvođenjem penala.

Sudio je također prošle sezone sudar ovogodišnjih finalista u polufinalu istog takmičenja, i to prvi, na Nou Campu. Dosudio je penal za United u trećoj minuti utakmice koji je Cristiano Ronaldo promašio. Prva je utakmica završila bez golova. United je izborio finale 1-0 pobjedom u uzvratu.

Dosad je Busacca sudio 32 dvoboja Lige prvaka. Odradio je polufinalni meč prošloljetnog Eura između Njemačke i Turske. Na listi je Međunarodne nogometne federacije (FIFA) za SP u Južnoafričkoj Republici iduće godine, a sudit će i na Kupu konfederacija sljedećeg mjeseca.

U izboru Instituta za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS) proglašen je četvrtim najboljim sudijom na svijetu u 2008. godini.