Nogomet
15

Svi naši baraži: Srećom ovog puta nema Portugala

Klix.ba
(Foto: EPA)
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine narednog mjeseca će po četvrti put biti sudionik dodatnih kvalifikacija za plasman na neko veliko takmičenje.

U prošlosti su Zmajevi u dva navrata igrali baraž, po jednom za plasman na Svjetsko, odnosno Evropsko prvenstvo, i to u razmaku od svega dvije godine. Zanimljivo je da smo svaki puta do sad za protivnika dobili Portugal. Favorizovani protivnik uspješniji je bio i prvi i drugi put.

Prvi put Bosna i Hercegovina sudionik baraža bila je koncem 2009. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Tim Miroslava Ćire Blaževića i u Lisabonu i u Zenici poražen je minimalnim rezultatom.

Prvi susret ponudio je odličan fudbal, a navijači Bosne i Hercegovine i danas se s gorčinom prisjete prilika za postizanje pogotka od kojih se izdvajaju prečka Edina Džeke i stativa Zlatana Muslimovića u samom finišu meča.

Osim poraza, vrijedi izdvojiti i javne opomene za Elvira Rahimića, Emira Spahića i Samira Muratovića koji su tako izgubili pravo nastupa na revanšu u Zenici. U međuvremenu se povrijedio i Zvjezdan Misimović, pa su se Zmajevi nadobudnim Portugalcima u Zenici suprostavili sa značajno oslabljenim timom. Jedini pogodak na utakmici postigao je Raul Meireles.

Dvije godine kasnije prvi meč igran u Zenici nije ponudio pogotke, pa je odluka o putniku na Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj pala u Lisabonu gdje smo pregaženi s 6:2. Briljirao je fantastični Cristiano Ronaldo za kojeg nismo uspjeli pronaći pravo rješenje.

Osim Ronalda koji je bio dvostruki strijelaci dva pogotka postigao je i Helder Postiga, dok su se po jednom u strijelce upisali Nani i Miguel Veloso. Zmajevi su Portugalcima na četiri meča uspjeli postići svega dva pogotka, i to i jedan i drugi na pomenutoj utakmici u Lisabonu. Strijelci su bili Zvjezdan Misimović iz jedanaesterca i kapiten Emir Spahić.