Nogomet
16

Zmajevi protiv "davljenika": Koliko su golova postizali Lihtenštajnu, Luksemburgu, Malti...

Piše: Am. Dž.
Zmajevi (Foto: Klix.ba)
Zmajevi (Foto: Klix.ba)
Proteklih godina Zmajevi su u kvalifikacijama ubilježili nekoliko visokih pobjeda i to najčešće protiv reprezentacija koje su u Evropi poznate kao "davljenici", koje uglavnom ne osvoje ni jedan bod tokom kvalifikacija.

Navijači širom zemlje sada očekuju isto u utakmici protiv Andore kako bi naš tim vratio potrebno samopouzdanje nakon poraza od Belgije od 3:1 u okviru kvalifikacija za Euro.

Zmajevi do kraja imaju šanse za baraž, ali moraju pobijediti sljedeće tri utakmice. Prva prepreka je Andora protiv koje igramo sutra u Zenici od 20:45 sati, a koja nema osvojenih bodova, uz tri postignuta i čak 27 primljenih golova.

Lihtenštajn dva puta visoko poražen

Prvu veliku pobjedu reprezentacija BiH ostvarila je 2001. godine tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Lihtenštajn smo 7. oktobra te godine savladali sa 5:0 u Zenici.

Do sljedeće petarde čekalo se sve do 2006. godine kada smo u kvalifikacijama za Euro bili bolji od Malte u gostima 5:2. Muslimović i Hrgović su postigli dva gola, a Barbarez jedan.

Uslijedilo je demoliranje Estonije 2008. godine rezultatom 7:0 (Misimović 3, Džeko 2, Muslimović 1, Ibričić 1).

U kvalifikacijama za Euro, 2011. godine smo slavili protiv Luksemburga u Zenici 5:0, a strijelci su bili Misimović (2), Džeko, Pjanić i Medunjanin.

Rekordna pobjeda na putu do Brazila

Najveću pobjedu u svojoj historiji reprezentacija BiH je ubilježila 2012. godine kada je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u gostima pregazila Lihtenštajn sa 8:1. Hat-trick su tada postigli Džeko i Ibišević, a Misimović je dao dva gola.

Posljednju veliku pobjedu upisali smo 2013. godine kada smo savladali Latviju u gostima 5:0 (Lulić, Ibišević, Medunjanin, Pjanić, Džeko) također u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.