Baraž za SP
14

Švedska dolazi po senzaciju, Italija želi plasman na svoj 15. uzastopni Mundijal

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatska i Švicarska su uspješno okončale zadatak u evropskom baražu, a večeras od 20:45, s istim ciljem da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, igraju Italija i Švedska na San Siru u Milanu. Prvi meč pripao je Švedskoj koja je slavila rezultatom 1:0.

Italiji je na Friends Areni u Solni presudio Jakob Johansson koji je savladao Gianluigija Buffona u 61. minuti meča, samo četiri minute nakon ulaska s klupe.

Plasman na Svjetsko prevnstvo kroz evropski baraž izborili su Hrvatska i Švicarska koje su u dvomeču bile bolje od Grčke, odnosno Sjeverne Irske. Evropa će na Mundijal poslati još dva predstavnika, a to će biti Italija ili Švedska, odnosno Irska ili Danska koje se sastaju sutra od 20:45 sati.

Italija - Švedska (San Siro, Milan, 20:45 sati)

Plasman Švedske na Mundijal značio bi da će Italijani nakon 60 godina i 14 uzastopnih plasmana prvi put propustiti smotru najboljih reprezentacija svijeta, kao i da Buffona više nikada nećemo vidjeti na velikom takmičenju, pošto je legendarni golman Juventusa najavio oproštaj od profesionalnog fudbala na kraju sezone.

Stoga je Italija pod velikim pritiskom. A pritisak je još veći, posebno za selektora Giampiera Venturu, pošto Azzurri večeras ne mogu računati na suspendovanog veznjaka PSG-a Marca Verrattija. Njega će vjerovatno zamijeniti veznjak Napolija Jorginho, ali problem je taj što Jorginho nikada ranije nije nastupao za Italiju.

Pozitivna vijest za Italijane je povratak napadača Valencije Simonea Zaze koji je zbog povrede propustio prvi meč, kao i bolje stanje Andree Belottija koji jeste igrao u prvom meču, ali je nastupio nakon povrede.

Kod selektora Švedske Jannea Anderssona nema problema u sastavu pred ovaj meč tako da skandinavski tim spreman putuje po senzaciju i svoj prvi Mundijal nakon 2006. godine.

Na San Siru bismo mogli gledati veliku borbu, jedan iscrpan, ali i nezaboravan meč. Barem uvertira na to ukazuje.