Nogomet
42

Sveci otkinuli dva boda Cityju, Guardiolin najgori niz u trenerskoj karijeri

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Celtic, Tottenham, Everton, Barcelona i Southamtpon. Protiv ovih klubova u posljednjih pet mečeva igrao je Manchester City i nije upisao nijednu pobjedu, a posljednji u nizu je Southampton koji je u 9. kolu Premiershipa izvukao remi protiv Građana na Etihadu (1:1).

Nakon furioznog otvaranja sezone obilježenog sa 10 pobjeda u 10 utakmica u svim takmičenjima, Guardiolin City je upisao već pet vezanih utakmice bez pobjede pri čemu je zabilježio dva poraza i ukupnu gol-razliku 5:11. Loše? Nikad gore.

Posljednji i jedini put kada je Guardiola povezao pet utakmica bez pobjede desio se u sezoni 2008/09. kada je vodio Barcelonu (Betis 2:2, Espanyol 1:2, Lyon 1:1, Atletico Madrid 3:4, Mallorca 1:1), ali tada je zabilježio gol razliku 8:10.

Southampton je od početka meča odlično zatvarao prilaze svom golu i nije dozvoljavao favoriziranom domaćinu da ozbiljnije zaprijeti, pa gledaoci tokom prvih 25 minuta igre nisu vidjeli nijedan opasan udarac nekog tima.

Popriličnu monotoniju razbio je Redmond, ili tačnije Stones u 27. minuti. Naime, štoper Cityja Stones je odigrao loš pas između Kompanyja i Brava, a to je iskoristio Redmond koji prolazi Brava i pogađa za 1:0.

Iako se nakon tog gola mogla očekivati ofanzivnija igra Cityja koja bi konačno donijela prave šanse, to se nije desilo i tim Claudea Puela je nastavio sa uspješnim defanzivnim zadacima.

Na odmor se otišlo uz vodstvo gostiju, a da City pri tom nijednom nije uputio udarac u okvir protivničkog gola. To je prvi put od dolaska Pepa Guardiole na kormilo Građana, dakle u 15 utakmica, da ovaj tim u prvom poluvremenu ne uputi nijedan udarac u okvir protivničkog gola.

Guardiola je reagovao na poluvremenu i izbacio svog ponajboljeg igrača u dosadašnjem dijelu sezone Kevina De Bruynea kojeg je zamijenio Iheanacho.

Izmjena se pokazala dobitnom već u 55. minuti kada Iceanacho matira Forstera na asistenciju Sanea. Time je 20-godišnji napadač upisao svoj osmi gol u posljednjih 11 nastupa za City u Premiershipu.

City je nakon izjednačenja igrao sa više dinamike u igri, ali ponovo je teško pronalazio rupe u odbrani gostiju koju je predvodio izvrsni Van Dijk, a naredna opasnost desila se upravo pred golom Cityja kada je Austin u 75. minuti snažnim udarcem sa oko 16 metara natjerao Brava na intervenciju.

U finišu meča Guardiola umjesto Kompanyja ubacuje Navasa pa je City u tim trenucima na terenu imao samo jednog štopera Stonesa i jednog beka Kolarova, dok su ostala mjesta zauzeli Fernandinho, Gundogan, Silva, Navas, Sane, Sterling, Iheanacho i Aguero.

Ipak, "juriš" nije urodio plodom i, osim šanse Aguera u 84. minuti te nekoliko gužvi u šesanestercu bez konkretnog udarca, City nije uspio stvoriti šansu za pobjedu do kraja meča i ostalo je 1:1.

Tabela: