Nogomet
10

Sve spremno za spektakl: Barca redovono postiže gol protiv Reala, Zidane traži novu pobjedu

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Najveći fudbalski derbi na svijetu je pred vratima. Barcelona i Real Madrid na stadionu Camp Nou uskoro će početi novu bitku, a mnogo manje razloga za brigu imaju gosti iz Madrida koji dolaze sa bodovnom prednošću od šest poena.

Barcelonu može ohrabriti podatak da je u posljednjem 21 derbiju postizala barem po jedan pogodak što je rekord kada je u pitanju El Clasico. Šanse da se niz nastavi su ogromne pošto Luis Enrique može računati na sve vedete u napadu - Messija, Suareza i Neymara.

U posljednjih šest derbija omjer je isti - po tri pobjede za oba tima, a od januara 2013. godine na svakom derbiju, od ukupno devet odigranih, gledaoci su vidjeli minimalno po tri gola na meču što je pokazatelj koliko su mečevi uzbudljivi.

Messijevih 400 minuta bez gola u El Clasicu, Ronaldo dao četiri gola u posljednjih pet derbija

Zanimljiv podatak vezan za Real Madrid jeste taj da su igrači ovog tima u posljednjih 26 derbija protiv Barce dobili čak 11 crvenih kartona pri čemu je četiri dobio Sergio Ramos.

Trener Real Madrida Zinedine Zidane ima sjajnu priliku pred sobom, a to je da ostvari drugu uzastopnu pobjedu na stadionu Camp Nou, odnosno da slavi u svom drugom El Clasicu kao trener. Ukoliko Real slavi Zidane će biti prvi trener Galacticosa nakon 1965. godine koji je slavio u dva uzastopna El Clasica na stadionu Camp Nou.

Real je trenutno prvi na tabeli sa šest bodova više od Barcelone. El Clasico se igra od 16:15 sati na Nou Campu u okviru 14. kola španske La Lige.