Samopouzdani Fabio Capello
0

"Sve osim finala je neuspjeh"

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Iskusni talijanski strateg Fabio Capello, selektor engleske nogometne reprezentacije, izjavio je za La Stampu da bi sve osim plasmana ''tri lava'' u finale Svjetskog prvenstva bio podbačaj.

"Osjećam li pritisak uoči Mundijala? Ne, pa to je sastavni dio posla. Došao sam u Englesku kako bih pokušao s tom reprezentacijom osvojiti Svjetsko prvenstvo. Sve osim našeg proboja u finale bio bi neuspjeh", samouvjereno je izjavio Capello.

Potom je objasnio kako je od gubitničke ekipe stvorio pobjedničku, tim koji je suvereno marširao u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"Sa psihologijom. Mnogo sam razgovarao s igračima i postavio određena pravila igre. Uspio sam vratiti igračima osjećaj ponosa kada igraju za reprezentaciju. Kada sam stupio na dužnost, vidio sam strah kod igrača, vidio sam da im nedostaje osjećaj pripadnosti. Bio sam iznenađen, pa sam morao ''učvrstiti vijke'' i uvesti red u ekipu, koja je danas čvrsta poput cementa.

Situacija sa bivšim kapetanom Johnom Terryjem, odnosno njegov sukob sa Wayneom Bridgeom privatne naravi, podijelio je naciju. Capello je Terryju oduzeo traku...

" Terry je igrač koji donosi razliku, istinski vođa, ali nisam mogao postupiti drukčije. On dobro zna da su meni određene vrijednosti na prvom mjestu. Kada se događao taj slučaj, bio sam u Italiji. Nazvao sam Johna i poručio mu: ''Kapiten mora svakome biti primjer. Ne mogu ti više ostaviti traku''.

Capello je odlučan u namjeri da FIFA-in pokal namijenjen svjetskom prvaku vrati u kolijevku nogometa. Englezi su jedinu titulu na Mundijalu proslavili još 1966. godine, kada su bili i domaćini.No, talijanski mag svjestan je da mnoge ekipu imaju kvalitetu za tron...

"Puno je kvalitetnih reprezentacija koje će konkurirati za naslov prvaka. Recimo, Argentina, Španija, ali iznad svih Brazil", zaključio je Capello.