Igrao protiv Škota
19

Sušić: Utakmice Sarajeva su poslužile da analiziramo igru Celtica, Cluj može u grupnu fazu Lige prvaka

D. B.
Mato Sušić (Foto: D. S./Klix.ba)
Mato Sušić (Foto: D. S./Klix.ba)
Bh. nogometaš Mateo Sušić nastupit će u play-offu Lige prvaka nakon što je njegov Cluj eliminisao Celtic u 3. pretkolu zahvaljujući pobjedi na Celtic Parku. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o uspjehu rumunskog kluba, šansama za plasman u grupnu fazu elitnog evropskog takmičenja, njegovim igrama i reprezentaciji BiH.

Cluj je na domaćem terenu remizirao sa Celticom, ali je potom iznenadio na gostovanju te pobijedio za plasman u play-off Lige prvaka.

"Iako je prvi susret završen remijem 1:1, mi smo bili bolji te smo stvorili dosta prilika koje nismo iskoristili. Ipak, vidjeli smo da se protiv Celtica može igrati te smo vjerovali da možemo izboriti plasman u play-off. Uslijedio je uzvrat na Celtic Parku, stadionu na kojem se atmosfera ne može opisati. Utakmica je bila dobra od početka, trener nam je govorio da ih ne smijemo čekati u defanzivnom bloku, nego da probamo igrati presing na njihovu zadnju liniju s obzirom na to da im je odbrana slabiji dio tima. Kad god smo mogli, vršili smo presing i to nam se isplatilo jer smo stvorili dosta prilika. Na kraju smo uspjeli postići taj gol više i pobijediti 4:3. Celtic je dobra ekipa, igraju napadački nogomet, a imaju i nekoliko igrača za velike klubove", izjavio je Sušić.

Protivnik Celticu u 1. pretkolu Lige prvaka bio je bh. prvak Sarajevo, a Škoti su bili bolji u oba meča.

"Te utakmice su nam poslužile za analizu Celticove igre i pripremu naše taktike. Vidjeli smo da je greška igrača Sarajeva bila to što su čekali u defanzivnom bloku i igrali na kontre. Tako su se dosta trošili, nije bilo snage za povlačenje kontre svaki put, iako je Bordo ekipa odigrala obje utakmice dosta dobro, posebno na domaćem terenu. Prva utakmica im je trebala biti pokazatelj kako da odigraju u gostima. Malo više hrabrosti i ofanzivnije igre se isplati", rekao je nogometaš Cluja.

Rumunsku ekipu od grupne faze Lige prvaka dijeli još jedna prepreka, a to je Slavia iz Praga. Uz to je komentarisao nastupe bh. hrvatskih i srbijanskih klubova u Evropi.

"U play-offu nas čeka Slavia, a s obzirom na to da smo već izbacili Astanu, Maccabi i Celtic, mislim da se s pravom nadamo grupnoj fazi Lige prvaka. Dinamo i Crvena zvezda se dokazuju i ulažu ogromne količine novca dovodeći strašna pojačanja, zvučna imena koja im se isplate. Premijer liga BiH još nema takvu platormu da može dovoditi strance takvog kalibra, ali su bh. klubovi ove godine pokazali napredak na evropskoj sceni. Premijer liga BiH je sve bolja", kazao je Sušić.

On se u julu ove godine iz Sheriffa vratio u Cluj te je zadovoljan razvojem situacije.

"S obzirom na to da sam došao iz Sheriffa dok je u Moldaviji trajalo prvenstvo, forma mi je u uzlaznoj putanji. Odigrao sam dosta utakmica bez ljetne pauze, no zasad igram samo utakmice Lige prvaka, a u prvenstvu sam nastupio u 1. kolu. Trener je odlučio da jedna ekipa igra Ligu prvaka, a druga prvenstvo. Takva taktika nam zasad prolazi, prvi smo u prvenstvu, a ušli smo i u play-off Lige prvaka", dodao je naš sagovornik.

On je povremeno dobijao pozive u reprezentaciju BiH te se nada da će ih ponovo dobiti.

"Povratak u Cluj je pun pogodak za moju karijeru, posebno ako se plasiramo u grupnu fazu Lige prvaka. Povratak u reprezentaciju ovisi o mojim igrama i izboru selektora, da li ja na poziciji desnog beka odgovaram viziji njegove igre. Ako mu odgovaram i budem igrao ovako, ne sumnjam da ću dobiti poziv. Zmajevi su u Ligi nacija pokazali kvalitet, a u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo su nesretno gubili bodove protiv Grčke i Finske. Ipak, vjerujem da imamo kvalitet za plasman na EP", završio je Sušić.