Dan nakon pobjede nad Slovenijom
144

Sušić: Logično je da Haris Seferović igra za Švicarsku

Piše: Dalibor Bošnjak
Nakon povratka u Sarajevo poslije prijateljske utakmice Slovenije i BiH u Ljubljani i pobjede našeg tima, selektor Safet Sušić je izrazio zadovoljstvo našom igrom, a posebne pohvale su dobili Miralem Pjanić i Asmir Begović. Govorio je i o Harisu Seferoviću, koji je umjesto BiH odabrao reprezentaciju Švicarske te je njegovu odluku okarakterisao kao logičnu.
Safet Sušić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dan nakon što je nogometna reprezentacija BiH u prijateljskom susretu odigranom u Ljubljani savladala Sloveniju rezultatom 3:0, u Sarajevo se vratio selektor Safet Sušić sa svojim stručnim štabom, dok su se Zmajevi direktno iz Ljubljane zaputili ka svojim klubovima.

Pobjeda Zmajeva u Ljubljani je sjajna uvertira pred meč s Grčkom u martu, a Sušić je veoma zadovoljan performansama svojih izabranika, posebno Begovićem i Pjanićem, koji su, prema njegovom mišljenju, sinoć napravili razliku u našu korist.

"Nakon pobjede od 3:0 moramo svi biti zadovoljni. Nisam očekivao da možemo pobijediti visokim rezultatom, ali sam pozitivan ishod u našu korist očekivao s obzirom na to da smo u ovom trenutku sigurno bolja reprezentacija od Slovenije. Ako pogledamo samo rezultat, može se steći utisak da smo pobijedili vrlo lako, ali to nije tako. Imali smo i mi dosta problema, ali oni svoje šanse nisu iskoristili zbog loše završnice. S druge strane, mi smo imali nekoliko igrača koji su bili na vrhunskom nivou, prije svega Begovića i Pjanića. Smatram da su njih dvojica napravili razliku sinoć", smatra Sušić.

Iako je istakao Begovića i Pjanića, Sušić nije krio svoje zadovoljstvo onim što su Zmajevi pokazali kao ekipa.

"Svi su bili na izuzetno visokom nivou i imali su jak motiv. Znaju oni da će oni koji odigraju dobro biti u najužoj konkurenciji za utakmicu protiv Grčke. Prema tome, znao sam da će odigrati dobro", kazao je popularni Pape.

Selektor je istakao važnost pobjede protiv Slovenije pred utakmicu koja nas očekuje u martu protiv Grčke. Ona je još značajnija s obzirom na nekoliko povrijeđenih igrača koji nisu nastupili protiv Slovenije.

"Pobjeda je vrlo važna pred duel sa Grcima. Imamo zaista dobru seriju, šest pobjeda i remi u posljednjih sedam utakmica, tako da moramo oboriti sve rekorde u kvalifikacijama ukoliko želimo otići na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Praktično nijednu utakmicu ne smijemo izgubiti, moramo pobijediti barem pet puta. Bit će borbe do kraja, ali mislim da imamo ekipu za ostvarenje našeg cilja, posebno kad se vrate povrijeđeni igrači. Trebamo biti optimisti", poručuje Sušić.

Grčka i Švicarska su odigrale 0:0, a za Švicarce je debitovao Haris Seferović, koji je mogao zaigrati i za BiH. Sušić je očekivao pobjedu Švicaraca, a za Harisa je rekao da je njegov potez logičan, bez detaljnijeg objašnjenja.

"Švicarska je jedna od najboljih reprezentacija sudeći prema rezultatima. Očekivao sam i da pobijede Grke. Utakmicu nisam gledao, dobit ću snimak ovih dana, ali sam poslao svog čovjeka koji je pratio taj susret i od njega ću dobiti izvještaj. Ima još vremena do te utakmice. Što se Harisa Seferovića tiče, logično je da igrač koji odigra sve utakmice za U19 reprezentaciju Švicarske i U21 tim u posljednjim kvalifikacijama i ostane u toj reprezentaciji. Nemam šta da kažem", završio je Pape.