Bio bi standardni u reprezentaciji
0

Sušić: Kolašinac prvo mora uzeti nogometno državljanstvo BiH

FENA
Sead Kolašinac
Sead Kolašinac
Odbrambeni igrač njemačkog Schalkea Sead Kolašinac budući je nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine. Međutim mladi nogometaš ne može igrati za BiH dok ne promjeni nogometno državljanstvo, jer je u prošlosti nastupao za omladinske selekcije Njemačke.

Kolašinac je više puta izjavljivao da mu je velika želja zaigrati za BiH, te da ge u tome sprečava samo papirologija. To je u razgovoru za Agenciju FENA potvrdio i selektor reprezentacije BiH Safet Sušić, koji kaže da bi Kolašinac već bio standardni član njegovog tima da ima nogometno državljanstvo BiH.

"Davno bi bio na mom spisku da ima naše nogometno državljanstvo. On je igrač koji se svakim danom sve više dokazuje, nastupa za jedan jako dobar tim i sigurno bi bio u užim kombinacijama za reprezentaciju BiH. Na njegovoj mjestu nama igraju igrači kojima to nije prirodna pozicija, tako da bi nama takav jedan igrač itekako dobro došao", izjavio je Sušić i dodao da se nada da bi Kolašinac mogao imati neophodne papire do kvalifikacionih utakmica protiv Slovačke.

Kada je u pitanju forma ostalih bh. reprezentativaca, Sušić je kazao da mu je najbitnije da oni igraju u svojim klubovima i da se ne povrijede pred nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Za kvalifikacijski susret protiv Grčke Sušić bi trebao imati na raspolaganju sve igrače, a postoji mogućnost da u kombinacijama bude i Sejad Salihović koji se oporavlja od povrede.

"Salihović trenira već neko vrijeme, u kontaktu smo i ja ga imam u kombinacijama za susret protiv Grčke u martu. Ukoliko u međuvremenu odigra bar jednu utakmicu ja ću računati na njega", objasnio je Sušić.

Selektor reprezentacije BiH će spisak reprezentativaca za susret protiv Grka objaviti 7. marta.