Zmajevi odradili trening
0

Sušić: 0:0 nije rješenje, Džeko: Možemo ostvariti pobjedu

Piše: Dalibor Bošnjak
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Reprezentacija BiH je u Hrasnici održala pretposljednji trening pred prvu utakmicu baraža u kojoj na Bilinom Polju dočekuje Portugal 11. novembra. Miralem Pjanić nije trenirao zbog povrede, ali će definitivno biti spreman za Portugalce.

Mnogobrojni novinari su u Hrasnici dočekali naše reprezentativce koji odrađuju posljednje pripreme za važnu utakmicu baraža protiv Portugala. Zabilježili smo očekivanja nekih od naših igrača.

"Naravno, ja očekujem pobjedu. Drago mi je što prvu utakmicu igramo upravo u Zenici. Najbolje bi bilo kada bismo pobijedili na Bilinom Polju i tako napravili dobar rezultat pred revanš u Portugalu. Istina je da nam nedostaje nekoliko važnih igrača u odbrani, ali mi imamo kvalitetne zamjene. Zajednički možemo ostvariti pobjedu", izjavio je Edin Džeko.

Fudbaler Manchester Cityja se osvrnuo i na sinoćnju utakmicu na Grbavici, gdje je u dresu reprezentacije igrao prijateljski susret protiv svog bivšeg kluba FK Željezničar.

"Drago mi je što je ova utakmica uveličala Željin rođendan, nisam uspio postići gol, ali je najvažnije da zabijem u petak", rekao je Džeko.

Novinarima se obratio i povratnik u reprezentaciju, Sanel Jahić.

"Što se tiče utakmice s Portugalom, za mene je najbitnije da ne primimo gol. Mislim da ćemo u Portugalu igrati rasterećenije nego u Zenici, zato je bitno da imamo dobar rezultat pred revanš. Također, radostan sam zbog povratka u reprezentaciju", rekao je Jahić.

Kapiten bh. državnog tima, Emir Spahić, uvjeren je u prolaz naše reprezentacije.

"U reprezentaciji imamo super atmosferu već duže vrijeme. To najbolje pokazuju posljednje utakmice. Moramo misliti pozitivno, prema mom mišljenju je najvažnije da u Zenici ne primimo gol, a to ćemo postići ukoliko damo svoj maksimum. Nije bitno kojim će se rezultatom završiti utakmice baraža, bitno je samo da prođemo", kazao je Spahić.

Spahić je rekao da je naš tim dovoljno spreman da u visokom tempu odigra utakmicu u Zenici.

"Svi smo maksimalno spremni, naši igrači igraju na visokom nivou. Igranje utakmica u ritmu srijeda - subota je veoma zahtjevno, ali mi smo navikli na to. Ne očekujem da ćemo pasti fizički u utakmici s Portugalom", dodao je Spahić.

Iako je u razgovoru sa svojim saradnicima selektor Safet Sušić sinoć gotovo sastavio ekipu koja će zaigrati porotiv Portugala, nakon prespavane noći je odlučio da konačnu odluku ipak donese nešto kasnije.

"Još uvijek nisam siguran koja će ekipa od prve minute nastupiti protiv Portugala, ne želim da žurim s tom odlukom. Sinoć sam gotovo bio odlučio prvi sastav, ali nakon prespavane noći sam imao neke druge ideje. Nedostaju nam tri igrača, bit će teško naći njihove zamjene. Imam dilemu o tome da li da dam priliku mlađim igračima, koji

mogu dosta trčati, ili da krenem sa našim najiskusnijim sastavom, igračima koji već duže igraju u najjačim ligama Evrope", izjavio je Sušić.

Selektor reprezentacije BiH je rekao da ne bi bio zadovoljan rezultatom 0-0.

"Rezultat 0-0 nije rješenje. Igrači će dati sve od sebe da pobijede", dodao je Sušić

Miralem Pjanić se nakon uzakmice na Grbavici požalio na povredu te danas nije trenirao.

"Pjanić je iz Rima došao sa povredom. On je insistirao da odigra utakmicu protiv Željezničara. Danas neće trenirati, možda ni sutra, ali će za petak biti potpuno spreman. Ljekari su garantovali da će sve biti uredu", rekao je selektor BiH.

Vedad Ibišević je izjavio da bh. reprezentativci i navijači ne smiju biti pesimisti i da trebaju vjerovati u plasman na Euro 2012.

"Oslabljeni jesmo, Portugal je kvalitetna ekipa, ali to ne treba biti problem jer smo i mi kvalitetna ekipa. Rezultat iz Zenice ne mora biti odlučujući, jer mi odlično igramo u gostima", izjavio je Ibišević.

Treningu su prisustvovali i portugalski novinari koji su selektoru Sušiću željeli postaviti pitanja na engleskom jeziku. Pape im je na tečnom engleskom odgovorio da ne priča engleski već francuski.

Prva utakmica baraža za Euro 2012. između BiH i Portugala se igra 11. novembra na Bilinom Polju u Zenici .