Nogomet
127

Šunjić za Klix.ba: U Zenici moramo nametnuti svoju igru i sačuvati svoj gol

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Nogometna reprezentacija BiH je u nedjelju saznala protivnika u baražu za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, a to je reprezentacija Irske. Bh. reprezentativac i defanzivac Stuttgarta je u razgovoru za portal Klix.ba otkrio svoja očekivanja od utakmica koje nas očekuju, a govorio je i o Stuttgartu te o svom matičnom klubu Zrinjskom.

Šunjić, kao i mnogi drugi, smatraj da je Irska možda i najgori protivnik za naše Zmajeve.

"Dobili smo možda i najgoreg protivnika. Irska je nezgodna ekipa, fizički su dosta jaki i vole igrati na duge lopte, slično kao i Vels. Otežavajuća okolnost za nas je to što igramo revanš u gostima, gdje nećemo imati baš veliku podršku. Ipak, dat ćemo sve od sebe da se plasiramo na Euro", izjavio je Šunjić za portal Klix.ba.

On smatra da je najvažnije da u Zenici naš državni tim nametne svoju igru te da sačuva svoju mrežu netaknutom.

"U Zenici pred domaćom publikom moramo nametnuti svoj ritam i igru i ostvariti prednost za revanš. Čitao sam da neki njihovi igrači imaju suspenzije i povrede, što trebamo iskoristiti. Najvažnije je da ne primimo gol u Zenici, jer svi znamo koliko vrijedi gol u gostima. To bi nam bila prednost za revanš. Inače, šanse BiH i Irske za plasman na Euro su podjednake, ali se nadam da će naš kvalitet presuditi te da ćemo otići u Francusku", rekao je bh. reprezentativac.

Foto: EPA
Foto: EPA

U prvoj utakmici baraža protiv Irske, koja se igra 13. novembra na stadionu Bilino Polje u Zenici, selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević neće moći računati na ranije suspendovanog nogometaša Evertona Muhameda Bešića. No, Zmajevi se i bez njega mogu nositi s Ircima.

"Ovo su idealne utakmice za njega, jer Beša voli taj engleski stil, uvijek ide jako i nedostaje nam, posebno u odbrani. Međutim, bez svakog se može kad se mora, to smo pokazali u ove dvije posljednje utakmice. Uz borbenost i zalaganje se može doći do cilja, nadam se da će tako biti i protiv Irske", kazao je Šunjić.

Prognozirao je i ishode preostala tri para baraža, a to su Ukrajina - Slovenija, Švedska - Danska i Norveška - Mađarska.

"Ukrajina je kvalitetnija, dobro poznajem Ukrajince i vjerujem da će proći, no, nikad se ne zna, Slovenija može iznenaditi. Što se tiče Švedske i Danske, prednost dajem Šveđanima, najviše zbog Zlatana Ibrahimovića, koji donosi prevagu. Mađarska je najlošija ekipa u baražu, ali ih ne treba potcijeniti. Norveška zna dobro odigrati, pogotovo kući, pa prednost dajem Norvežanima", dodao je snažni bh. stoper.

On je ovog ljeta promijenio sredinu te sada nastupa za Stuttgart. Popularnim Švabama ne ide najbolje te su nakon devet odigranih kola na 15. mjestu na tabeli sa sedam osvojenih bodova.

"Nismo zadovoljni brojem bodova, ali nam u posljednje vrijeme ide bolje. U četri utakmice smo zabilježili dvije pobjede, jedan remi i jedan poraz. Ima napretka, ide nabolje i to je najbitnije. Imamo problema sa povredama, nedostaju nam neki igrači, što se vidi po igri. Ipak, borimo se i želimo doći na neku bolju poziciju. Posebnog cilja ove sezone nema, želimo biti na sredini tabele, a ako ostvarimo neku bolju poziciju, to bi bilo odlično", istakao je Šunjić.

U Njemačkoj se brzo snašao i izborio za mjesto u prvoj postavi Stuttgarta.

"Dobro je, zadovoljan sam zasad, dobro mi ide. Nadam se da će se tako i nastaviti", riječi su defanzivca njemačkog bundesligaša.

Šunjić je ponikao u mostarskom Zrinjskom, čije igre i dalje redovno prati. Plemići su nakon 12 odigranih kola na drugom mjestu tabele Premijer lige BiH sa 24 boda, bodom manje od vodeće Slobode.

"Pratim Zrinjski, Plemići u posljednje vrijeme nisu bili u dobroj formi. Dobili si nakon tri utakmice bez pobjede, ali i protiv Željezničara se dogodio neki ludi preokret, što se često može vidjeti u Mostaru. Nadam se da će Zrinjskom krenuti dobro i da će napraviti dug pobjednički niz", završio je Šunjić.