Nogomet
161

Ibišević za Klix.ba: Bez obzira ko bude igrao, možemo sastaviti tim za prolazak

Piše: O. T.
Vedad Ibišević (Foto: EPA)
Vedad Ibišević (Foto: EPA)
Vedad Ibišević iza sebe ima subotu koje se neće rado sjećati. U 18. minuti utakmice između Schalkea i njegove Herthe dobio je direktan crveni karton. No, Vedad će se vratiti jači i tu nema razloga za birgu. Više nas zanima po čemu će se sjećati ove nedjelje.

U baražu za Euro žrijeb u Nyonu nam je ove nedjelje dodijelio Irsku s kojom ćemo prvi meč igrati kod kuće 13. novembra. Revanš je tri dana kasnije u Dublinu.

"Generalno je teško predvidjeti šta će se desiti. Baraž je za sve ekipe interesantan i svako želi pobijediti. Bez obzira da li smo dobili Irsku, Sloveniju ili bilo koga drugog mi moramo pokazati svoj nivo da bi otišli dalje", kazao je na početku razgovora napadač našeg tima.

Činjenica da smo dobili Irsku i da prvi meč igramo kod kuće nije baš scenarij kakvom smo se nadali. Ipak, Ibišević ne smatra da su Irci u prednosti zbog toga. "Nije ovo za nas šteta niti je prednost za Irsku, jer i mi imamo dobru ekipu. Siguran sam da ih možemo pobijediti", ističe 31-godišnji golgeter Herthe iz Berlina za koju je postigao četiri pogotka u šest odigranih utakmica.

"Plavooki bombarder" nije mnogo upoznat sa karakteristikama otočke zemlje koja nam stoji na putu za Francusku, ali smatra da ćemo ih spremno dočekati. "Znam da su odigrali dobre kvalifikacije, posebno mečeve sa Njemačkom. Imaju dosta igrača iz Premiershipa. Kvalitetna su ekipa, ali mislim da ćemo ih analizirati na vrijeme i poznavati ih dobro", govori Ibišević i podcrtava: "Nema potrebe da se brinemo. Trebamo igrati kao i svaki put do sada."

U prvoj utakmici na Bilinom Polju naš tim neće moći računati na suspendovanog Muhameda Bešića koji nije igrao ni posljednje dvije utakmice za Zmajeve. Ali, nije bilo ni Edina Džeke, pa smo slavili oba puta. Sudeći prema tome, Zmajevi postaju tim, a ne obični skup pojedinaca.

"Najbolje je kada smo kompletni, ali u ove dvije utakmice smo pokazali da imamo dovoljno široku klupu. Momci koji su ulazili i igrali na tim mjestima, igrali su odlično. Tako da bez obzira na to ko će igrati, mislim da možemo sastaviti ekipu koja može otići na Euro", napominje Ibišević.

Dotakli smo se i 18. minute devetog kola Bundeslige u sudaru Schalkea i Herthe gdje je domaćin slavio sa 2:1. U prodoru je bio Schalkeov Meyer, a onda je Vedad izmakao kontroli. Uslijedio je crveni karton.

"Sigurno da nisam sretan zbog toga i da to nisam očekivao. Međutim, to je fudbal i takve stvari se dešavaju. Malo sam loše procijenio tu situaciju. Htio sam pomoći ekipi i prekinuti kontru. To se dešava i nema veze sa nastavkom sezone za ekipu ili za reprezentaciju", riječi su našeg napadača u čijem se glasu ne osjeti gubitak samopouzdanja.

Ipak, ni sam ne zna koliko bi dugo mogao izbivati sa terena zbog suspenzije. "Moguće je sve. Neću prognozirati. Rigorozni su ovdje u Njemačkoj. Izgledalo je možda spektakularno pošto sam brzo naletio, ali je momak odigrao cijelu utakmicu i dao jedan gol, a ja nisam imao lošu namjeru", za kraj je kazao Vedad ibišević.