Sulejman Sula Rebac je bio pionir modernog fudbala

Piše: Saša Ibrulj/Klix.ba
16.11.2012. u 09:00
323
17
Sulejman Sula Rebac je bio pionir modernog fudbala
323
Prošlo je šest godina od kada nas je zauvijek napustila jedna od najvećih fudbalskih legendi koje je ova zemlja imala, nekadašnji igrač Veleža, Hajduka i Sarajeva te trener Veleža, Željezničara i jugoslavenske reprezentacije, Sulejman Sula Rebac.
Rebac je bio boem, šaljivdžija, ali i veliki fudbaler i trener Rebac je bio boem, šaljivdžija, ali i veliki fudbaler i trener
Nažalost, njegov Mostar, kojeg je do devedesetih volio više od bilo čega, čak i od lopte, a nakon prljavih devedesetih bio užasno ljut na njega i njegovo drugačije lice, ne samo da nema pristojan fudbalski stadion, da nema spomenik, trg ili ulicu sa imenom jednog od najvažnijih Mostaraca u njegovoj historiji, nego ga je potpuno zaboravio.

Rebac je rođen u Mostaru 1929. godine, a već sa četranest godina priključio se partizanima i bio aktivni sudionik Narodnoslobodilačke borbe. U Drugom svjetskom ratu izgubio je tri brata - Husnija je poginuo na Sutjesci, Meho na Ivan-sedlu, a samo dan prije oslobođenja Mostara, 13. februara 1945., Nijemci su u Sarajevu objesili Ahmeta. Nakon rata pridružio se Veležu i brzo se prometnuo u jednog od najperspektivnijih fudbalera svog vremena.

Legenda Veleža i Hajduka

S Rođenima je 1952. izborio plasman u Prvu ligu, ali je nakon ispadanja odlučio zaigrati za Hajduk. U Split je prešao za tri metra štofa ("darovao ih je prijatelju, da se kao čovjek oženi”, prisjetio se Roko Markovina) a tamo je, kao i u svom Mostaru, ubrzo postao legenda. Njegov boemski život, drugovanje i prijateljstvo na prvom mjestu, ali i njegovo fudbalsko umijeće, svrstali su ga među najvoljenije igrače koji su ikada nosili dres Majstora s mora. S Hajdukom je bio i prvak Jugoslavije, a onda se vratio u rodni Mostar i, nakon više od 1000 utakmica i 600 golova, počeo se baviti trenerskim poslom.

Kako to obično biva, boem i šaljivdžija kao igrač, pretvorio se u ozbiljnog i strogog trenera. Rođene je preuzeo 1968. i odmah povukao radikalan potez, prekomandovao veliki dio juniorskog tima u prvu ekipu. Od Veleža je počeo stvarati modernu ekipu, a sve sa igračima iz grada i okoline. Tomislav Ivić kasnije će ga nazvati pionirom modernog fudbala u Jugoslaviji, koji je prvi predstavio jak pritisak na protivnika i brzu tranziciju iz odbrane u napad, čime su Rođeni gazili protivnike.

Pionir modernog fudbala

"Kao prvaci države smo došli u Mostar na startu novog prvenstva. Utrpali su nam pet komada", kazivao je Ivić.

Vahid Halilhodžić tvrdi kako je Rebac i prije Rinusa Michelsa i holandskog totalnog fudbala insistirao na 4-2-4 sistemu i igri svi za sve.

"Nakon svega bi nam rekao da uživamo u igranju lopte, i to smo i radili. Bio je ispred svog vremena", rekao je Halilhodžić.

Sulejman Rebac nije nikada osvojio nijedan trofej. S Veležom mu je titula prvaka Jugoslavije pobjegla zbog gol-razlike, igrao je i četvrtfinale Kupa UEFA, bio član "Trenerske komisije" na Svjetskom prvenstvu 1974. Međutim, Sulejman Rebac nije dobio nadimak Maestro i postao jedan od najvažnijih likova u životima Mostaraca zato što je bio veliki fudbalski trener. Rebac je prije svega bio veliki čovjek, koji je odgojio neke od najboljih trenera koje je BiH imala, a koji su osvajali trofeje u Grčkoj, Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj..., bili prvaci Afrike i Evrope i u Mostar donijeli dva pehara Kupa maršala Tita.

Šest godina je prošlo od smrti ovog velikana koji je Mostaru podario najbolje godine svog života, koji je pronio njegovo ime i proslavio ga u svijetu, a danas ga je taj isti grad zaboravio. Ali, to nije njegova sramota - ovdje se zaboravljaju samo oni koji su postigli najviše. Sulu zato nikada neće zaboraviti njegova raja, njegovi navijači i svoji oni koji cijene dobrog čovjeka i fudbalskog radnika. Bio je i ostao - Maestro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: