Sretan u taboru Plavih s Grbavice
0

Sulejman Smajić: Nikad ne bih igrao za Sarajevo

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Sulejman Smajić (Foto: fkzeljeznicar.com)
Sulejman Smajić (Foto: fkzeljeznicar.com)
Prvi dio nogometne Premijer lige je nedavno završen, a Željezničar je osvojio titulu jesenjeg prvaka. Ovom prilikom vam predstavljamo jednu od važnih karika uspjeha Plavih sa Grbavice, a to je 27-godišnji Sulejman Smajić.

Sulejman Smajić je rođen 13. augusta 1984. godine u Jajcu. Karijeru je počeo u Iskri iz Bugojna, igrao je za mostarski Zrinjski, a okušao se i u belgijskim klubovima Dender i Lokeren. Također, upisao je nastupe i za državni sastav BiH. Trenutno je član FK Željezničar.

Kratko predstavljanje čitateljima Sarajevo-x.com...

Zovem se Sulejman Smajić. Rođen sam 13.augusta. 1984. godine u Jajcu. Karijeru sam počeo u Iskri iz Bugojna. Sada sam član Željezničara.

Karijeru si počeo u Iskri iz Bugojna. Kakve uspomene nosiš iz svog prvog kluba?

Tačno, karijeru sam počeo u Iskri. Iz Bugojna zaista nosim lijepe uspomene. To su bili moji prvi počeci. Tamo sam radio s prvim trenerima i igrao sa sjajnim saigračima. Rado se sjećam tog vremena.

Igrao si za mostarski Zrinjski i postao prvak BiH, a posljednjoj utakmici za ovaj klub 2008. godine osvojio Kup BiH? Koliko je to iskustvo pomoglo tvojoj karijeri?

Nakon Iskre sam prešao u Zrisnjki. U Mostaru sam proveo četiri nezaboravne godine. Osvojio sam prvenstvo i Kup BiH. Stečeno iskustvo u ovom klubu mi je mnogo pomoglo u nastavku moje karijere.

Imao si značajnu podršku Ultrasa koji su ti dodijelili nagradu trofej "Filip Šunjić - Pipa". Čime si ga zaslužio i šta ti on predstavlja?

Tačno, uživao sam veliku podršku Ultrasa. Od njih sam dobio pomenuti trofej, to je nagrada za moje igre i hvala im na tome. Trudio sam se da uvijek dam sve od sebe.

Odlični nastupi u dresu Zrinjskog nisu prošli nezapaženo. Trebao si zaigrati za Anderlecht, ali nisi potpisao ugovor. Šta je uzrok tome?

Odlazak u Anderlecht je bio najgori period u životu. Sve je bilo spremno za potpisivanje ugovora, ali problemi sa srcem su me spriječili u tome, pa nisma mogao ostati. Nerado se sjećam toga. Ipak, otišao si u Dender, a godinu poslije si potpisao za Lokeren. Kako je tamo bilo i koliko je snažna belgijska liga?

Poslije dešavanja sa Anderlechtom sam bio na terapijama šest mjeseci. Oporavio sam se i potpisao za Dender. U ovom klubu sam igrao godinu dana. Nakon toga sam potpisao za Lokeren, gdje sam se zadržao dvije godine. Bilo mi je lijepo u Belgiji. Belgijska liga je mnogo kvalitetnija od naše, u svim segmentima.

Dobre igre u Belgiji su privukle skaute Ajaxa i Feyenoorda. Zbog čega nisi nastavio karijeru u Holandiji? Pričalo se i o Španiji?

Bilo je priče da bih mogao potpisati za Ajax ili Feyenoord. Bilo je dovoljno da dobro odigram četiri utakmice i da privučem pažnju. Počelo se spekulisati o mom odlasku, a zvali su me i mnogi menadžeri. Međutim, sve je ostalo na tome.

Vratimo se Željezničaru. Imaš veliko iskustvo. Koliko možeš pomoći svom sadašnjem klubu?

Presretan sam što igram za Željezničar. Nisam se pokajao zbog dolaska u ovaj klub. Kada bih morao ponovo birati, opet bih izabrao Želju. Svom klubu mogu puno pomoći. Očekujem da ću bolje igrati na proljeće. Dat ću sve od sebe da opravdam povjerenje koje mi je pruženo.

Željezničar je jesenji prvak i u odličnoj je formi. Može li do duple krune ove sezone i ko su najveći konkurenti za ove dvije titule?

Jesenji smo prvaci i u polufinalu smo Kupa BiH. Duplu krunu sigurno možemo osvojiti s obzirom na naš kvalitet. Što se tiče konkurenata, najopasniji su Borac i Široki Brijeg.

S kim se najbolje slažeš u ekipi?

Svi se slažemo odlično i ne bih nikog izdvajao, jer smo mi tim.

Koji su tvoji neostvareni ciljevi?

Rekao bih da je to prelazak u Anderlecht, jer bi moja karijera tada bila još uspješnija.

Kakav je trener Amar Osim?

Što se Amara tiče, on je prije svega veliki čovjek, a svakako i odličan trener. On zna put do osvajanja trofeja. Mislim da je svima dokazao da je najbolji trener u BiH.

Očekuješ li novi poziv u reprezentaciju?

Reprezentacija mi je sada u drugom planu, uopće ne razmišljam o tome. Želim sa Željom osvojiti duplu krunu, a kasnije ćemo vidjeti šta će biti.

Da li bi ikada igrao za FK Sarajevo?

Za Sarajevo sigurno nikada ne bih igrao.