Mladi stoper FK Sarajevo
0

Amer Dupovac: Za titulu ćemo se boriti do kraja

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Amer Dupovac
Amer Dupovac
Iako navijači FK Sarajevo baš i ne mogu biti zadovoljni učinkom svog kluba u jesenjem dijelu sezone takmičenja u Premijer ligi, dobra strana cijele priče su mladi igrači koji su ponikli u ovom klubu i uspjeli se ustaliti u prvom timu. Jedan od njih je i talentovani stoper i mladi reprezentativac BiH Amer Dupovac sa kojim smo razgovarali o protekloj polusezoni, odnosu prema bordo dresu, debitantskoj utakmici...

Jedan si od nekoliko kvalitetnih mladih igrača koji su prošli školu FK Sarajevo i zaslužili mjesto u prvom timu. Da li si zadovoljan svojim uspjehom?

Naravno da sam zadovoljan svojim uspjehom do sada, ali moji ciljevi su veći. Znam da moram naporno raditi, jer je ovo tek početak moje karijere. Sarajevo je veliki klub i znam da u njemu mogu mnogo napredovati.

Šta za tebe predstavlja to što igraš u bordo dresu?

Još od malih nogu navijam za Sarajevo i uvijek mi je bila želja da i ja jednog dana istrčim u bordo dresu na stadion Koševo. Ta mi se želja ostvarila i mogu reći da mi je velika čast nastupati za FK Sarajevo.

Da li je bilo teško iz mlađih kategorija doći do prvog tima? Kako si uspio u tome?

Prošao sam kadetske i juniorske kategorije i naravno da nije bilo lako doći do prvog tima, jer je tu bilo još dosta igrača, a svi smo znali da će nas samo nekoliko doći do prvog tima. Prvom timu sam priključen kada je trener FK Sarajevo bio Mehmed Janjoš.

Ko je najzaslužniji za tvoj dosadašnji uspjeh?

Rekao bih da je najviše zaslužna moja porodica koja mi daje podršku i naravno treneri koji su me trenirali. Od svakog od njih sam naučio nešto novo.

Kada si debitovao u Premijer ligi? Po čemu pamtiš tu utakmicu?

Tadašnji trener Mirza Varešanović mi je dao šansu na utakmici Kupa BiH protiv Sloge iz Vakufa, a prva premijerligaška utakmica je bila u Prijedoru protiv Rudara. Naravno da je na početku bilo malo treme, ali čim je utakmica počela na to sam zaboravio. Ta je utakmica završila neriješeno.

Tvoja prva utakmica u evropskim takmičenjima je ona protiv Orebra u okviru drugog pretkola Evropske lige. Kako si se osjećao na terenu i kakve uspomene nosiš iz te utakmice?

Utakmica u Orebru je za mene bila posebna. Mogu reći da smo svi dali svoj maksimum i, uz pomoć navijača koji su dosli u Švedsku, mi smo ostvarili dobar rezultat za revanš nakon čega smo na našem terenu ostvarili prolaz dalje. To je bilo za mene novo i vrijedno iskustvo kojeg ću se uvijek sjećati.

Tvom sadašnjem klubu nije baš išlo u jesenjem dijelu sezone? Šta je razlog tome i može li se očekivati više na proljeće?

Polusezonu smo dobro otvorili, a onda smo ušli u malu krizu. Mislim da je poraz u utakmici sa Željezničarom bio prekretnica ove polusezone. Završili smo na trećem mjestu sa šest bodova zaostatka za prvoplasiranim Željezničarom. Mislim da to nije nedostižno u drugom dijelu sezone. Nadam se da ćemo ostati u borbi za titulu i izboriti izlazak u Evropu.

Imaš li ponuda drugih klubova? Razmišljaš li o odlasku iz FK Sarajevo?

Za sada nema konkretnih ponuda. Trenutno sam član FK Sarajeva i orjentisan sam na drugi dio sezone, a s dobrim nastupima i rezultatima će doći i ponude.

Kako si se slagao sa bivšim trenerom Jiržijem Plišekom? Koliko je on zaslužan za tvoj napredak?

Moj odnos sa Jiržijem Plišekom je bio korektan. Mogu reći da sam od njega dosta naučio, što će mi u budućnosti pomoći.

Novi trener FK Sarajevo je Dragan Jović. Kakvo mišljenje imaš o njemu i da li je on pravo rješenje za tvoj klub? Kakva su tvoja očekivanja?

Smatram da je Jović odličan trener. To pokazuju i rezultati koje je ostvario s prijašnjim klubovima. Nadam se da ćemo imati korektan odnos, kao i sa dosadašnjim trenerima, i da ćemo zajedno postići dosta pozitivnih stvari za klub.

Koliko Sarajevo može u nastavku sezone?

Još uvijek je rano govoriti o tome, jer su do početka prvenstva ostala još dva mjeseca. Znam da navijači dugo čekaju novu titulu i za nju ćemo se boriti do samog kraja.

Član si mlade reprezentacije BiH. Selektor Vlado Jagodić ti je ukazao povjerenje. Koliko ti znači poziv u reprezentaciju i šta naši momci mogu napraviti u kvalifikacijama?

Poziv u reprezentraciju mi znači mnogo i čast mi je nastupati za svoju zemlju. Pred nama su još četiri utakmice na domaćem terenu. Vjerujem da se možemo plasirati u baraž za Evropsko prvenstvo.

Može li se A reprezentacija, sa Sušićem na čelu, kvalifikovati na SP u Brazilu?

Naravno da može. Presudne će biti utakmice sa Grčkom. Mislim da smo kvalitetniji i da ćemo se direktno plasirati.