Katastrofalna odluka poništena
45

VIDEO / Sudija priznao grešku, Schmelzer pomilovan u rekordnom roku

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Samo 212 minuta nakon što je isključen, lijevi bek dortmundske Borussije i njemačke nogometne reprezentacije Marcel Schmelzer, oslobođen je bilo kakve suspenzije.

U 34. minuti utakmice 16. bundesligaškog kola, koju su na dortmundskom stadionu igrali Schmelzerova ekipa i Wolfsburg, nesretni sudija Wolfgang Stark višestruko je teško oštetio domaći sastav. Najprije (greškom pomoćnika) nije sudio ofsajd, a onda je u istoj akciji isključio Schmelzera i dosudio jedanaesterac za goste jer je plavokosi bek navodno na liniji zaustavio loptu rukom.

Višestruko ponavljanje TV-snimke pokazalo je da Schmelzer rukom, koja je doduše bila vrlo blizu i uz tijelo, uopće nije igrao. Borussia je tada vodila 1-0 i Stark je svojom odlukom direktno usmjerio tok utakmice na 3-2 pobjedu gostiju.

Vidjevši šta je učinio i nakon upozorenja nadređenog delegata, Stark je priznao grešku i pokajao se.

Odmah po završetku utakmice organizovano je zasjedanje Kontrolne komisije pri Njemačkom nogometnom savezu, te je odluka o crvenom kartonu Schmelzeru poništena: Nijemac će moći igrati za svoj klub pri nedjeljnom gostovanju kod Hoffenheima u utakmici posljednjeg (17.) kola jesenskog dijela Bundeslige.

Ono što katastrofalna Starkova odluka, sve samo ne prva u njegovoj karijeri, neće vratiti Jürgenu Kloppu i njegovim igračima jesu bodovi: za Bayernom su aktuelni prvaci potonuli sad već nedostižnih 14 bodova.