Burno na Grbavici
216

Sudbina Željezničara u rukama bogatih investitora: Kada i ko će raspetljati plavi čvor

N. Kustura
Dolaze li bolji dani za Plave  (Foto: FK Željezničar)
Dolaze li bolji dani za Plave (Foto: FK Željezničar)
Fudbalski klub Željezničar se već mjesecima, pa i godinama, nalazi u velikoj finansijskoj krizi, a vjerovatno jedini spas za Plave je dolazak investitora. Interes za ulaganje u Želju do sada su iskazala dva moguća strateška partnera, a nije isključeno da se pojavi još neko.
Sredinom novembra iz kluba je saopšteno kako je zaprimljeno pismo namjere sa zvaničnim iskazanim interesom za uspostavljanje partnerstva između FK Željezničar i Eldina Diglisića, izuzetno uspješnog bh. biznismena rođenog u Sarajevu s trenutnom adresom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako saznaje portal Klix.ba, klub zbog slučaja potencijalnog američkog investitora trenutno prolazi kroz proces dubinske analize. Tim za pregovore ispred FK Željezničar odgovorio je na gotovo 200 pitanja iz oblasti prava, finansija, marketinga, infrastrukture i drugih administrativnih detalja.

Nakon nekoliko održanih sastanaka, trenutno se rade procjene, a u narednom periodu očekuju se konkretnije informacije o ovom investitoru koji osluškujući puls navijača Plavih ima veliku podršku da uđe u klub.

Istovremeno, klub je već nakon prvog sastanka dobio ponudu zagrebačke kompanije JG-PROJEKTI d.o.o. koja uključuje gradnju trening kampa i novog stadiona. Osim toga, ponuda uključuje i uplatu tri višemilionske tranše (ukupno 12 miliona KM) u prvih šest mjeseci.

No, kako je već i poznato, sve tri tranše vodile bi se kao pozajmice pa je pitanje koliko je ta ponuda klubu u ovom trenutku prihvatljiva i da li bi samo predstavljala odgodu finansijskih problema kluba.

Iz kluba su nam dodatno samo potvrdili da je klub otvoren za sve zainteresovane strateške partnere, uz jednak pristup svima i fer poslovno natjecanje. Ujedno nam je pojašnjeno da klub više informacija ne može dati zbog potpisanog ugovora o povjerljivosti.

U narednom periodu, očekuju se velike odluke za budućnost Plavih s Grbavice, a iz kluba su nam potvrdili da će konačnu odluku donijeti članovi skupštine kao vrhovnog organa kluba.

Prva prilika za neke konkretnije korake bit će, kako saznajemo, 6. februara za kada je zakazana Skupština kluba na kojoj će tim za pregovore delegatima Skupštine kluba prezentovati detalje pregovora. Shodno tome da klub mora isplanirati kako ulazak investitora implementira s pravne strane, teško je ipak očekivati neke epohalne odluke početkom februara. Dosta realnije je da klub investitora dobije u aprilu, ili čak maju.

U međuvremenu, za aktuelne čelnike Plavih predstoji velika borba da se osiguraju uvjeti da Željo praktično preživi naredni period. Prvi zadatak je otklanjanje dugovanja kako bi klub nesmetano mogao početi proljetni dio prvenstva, a drugi je da u martu ispuni uvjete za licenciranje kako bi i naredne godine igrao Premijer ligu BiH ili eventualno evropska takmičenja. Budući da su dugovanja ogromna, kako prema igračima, tako i prema drugim dužnicima, jasno je da pred ljudima koji su zaduženi za ove procese u Zvorničkoj 27 izuzetno zahtjevan posao.