Evropski Superkup
67

Sudar titana u Skoplju: Real i United u lovu na prvi trofej u sezoni

Piše: O. T.
Ronaldo s trofejom Lige prvaka, Pogba s trofejom Evropske lige (Foto: EPA)
Ronaldo s trofejom Lige prvaka, Pogba s trofejom Evropske lige (Foto: EPA)
U historiji evropskog Superkupa bilo je nekoliko okršaja pravih fudbalskih titana, ali sudar Real Madrida i Manchester Uniteda, s obzirom na tradiciju i blisku prošlost, može se okarakterisati najvećim. Dva kluba koja spadaju među najtrofejnije u svijetu sastaju se u Skoplju kao šampioni Lige prvaka i Evropske lige, pri čemu Real potvrđuje dominaciju, a United pokušava nagovijestiti povratak na najveću scenu.

Ovo će biti prvi finalni meč za neki UEFA-in trofej na makedonskom tlu, a bolji dvoboj Makedonija nije mogla poželjeti. Spektakl počinje u 20:45 sati na Philip II Areni u Skoplju (prijenos na OBN TV, Arena Sport).

Real i United su se ovog ljeta već jednom sreli i to na International Champions Cupu u SAD-u gdje je United slavio nakon penala.

Španski tim večeras igra svoj šesti meč evropskog Superkupa, a do sada je sakupio tri pobjede. Za Engleze je ovo četvrti nastup i šansa da osvoje drugi trofej Superkupa.

Meč je interesantan i zbog dvoboja Zinedinea Zidanea i Josea Mourinha koji su sarađivali u Realu dok je Portugalac bio trener Galacticosa. Zidane ima već jedan osvojen evropski Superkup, onaj prošlogodišnji, dok Mourinho u svojoj velikoj lepezi trofeja nema trofej ovog sjaja.

Dva puta je The Special One igrao evropski Superkup, jednom kao trener Porta i jednom kao trener Chelseaja, i oba puta je gubio - prvi put od Milana 2003. godine, a drugi put od Bayerna 2013. godine. Interesantno, i ovaj put je do ovog takmičenja došao osvajanjem UEFA kup/Evropske lige, a ne Lige prvaka koju je dva puta osvojio, ali je oba puta nakon osvajanja napuštao klubove koje je vodio u tom trenutku (Porto i Inter).

"Ovdje smo da pobijedimo. Sve drugo nije važno. Ovo je Madrid, najbolji klub na svijetu i mi želimo pobijediti. Znamo da svake godine postaje teže za nas, ali mi imamo karakter i glad i nismo umorni od pobjeđivanja", izjavio je Zidane na sinoćnjoj konferenciji za medije.

Francuz je u januaru 2016. godine preuzeo Real Madrid te je s njim do sada osvojio već dvije titule Lige prvaka te po jednu titulu La Lige, evropskog Superkupa i Svjetskog klupskog prvenstva.

"Uzbuđen sam zbog igranja Superkupa i igranja protiv evropskih šampiona. Moramo uživati u posebnom trenutku, jer igrač ne dobija puno puta šansu da osvoji Superkup", kazao je Mourinho.

Real Madrid je ovog ljeta ekipu pojačao igračima koji više daju širinu ekipi, nego što konkurišu za prvih 11 (Theo Hernandez i Dani Cabellos), dok su ekipu napustili također igrači koji, osim Pepea čije je mjesto svakako nadopunjavao Varane, nisu bili standardni u prvoj postavi (Alvaro Morata i Danilo). Stoga, Real u ovaj meč ulazi bez većih promjena u odnosu na prošlu sezonu i očekuje se slična postava kao protiv Juventusa u finalu Lige prvaka. Najveći je upitnik Cristiano Ronaldo koji se kasno priključio ekipi, ali je Zidane izjavio da je "Ronaldo tu da bi igrao".

Manchester United je ovog ljeta doveo Nemanju Matića, Victora Lindelofa i Romelua Lukakua i neće biti iznenađenje ukoliko svi počnu večeras. Matić je možda najveći upitnik jer je stigao prije devet dana.

Bit će ovo još jedan veliki spektakl u kojem će osvajač Lige prvaka Real Madrid, koji je prošle sezone postao jedini klub koji je odbranio titulu prvaka Evrope, i osvajač Evropske lige Manchester United koji se tako vratio u Ligu prvaka, imati veliki motiv da pokažu veličinu bez obzira na to što se radi tek o početku sezone. Real potrđuje dominaciju, United želi reći da je spreman za povratak na veliku scenu gdje ga nema od odlaska Sir Alexa Fergusona.

Potencijalni sastavi

Real Madrid: Navas; Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo; Modrić, Casemiro, Kroos; Isco, Benzema, Bale.

Upitan: Ronaldo (nedostatak treninga s ekipom).

Manchester United: De Gea; Valencia, Lindelöf, Smalling, Blind; Herrera, Matić, Pogba; Rashford, Lukaku, Mkhitaryan.

Nedostaju: Bailly, Jones (suspenzija), Rojo, Shaw, Young (povrede), Fosu-Mensah (odlazi na posudbu).