Afrički Kup nacija
0

Sudan s pobjedom prošao, Angola s porazom ispala

Totalsport
Sudan - Angola (Foto: AFP)
Sudan - Angola (Foto: AFP)
Pobjedom nad Angolom 2-0 u 3. kolu B grupa, Obala Bjelokosti plasirala se u četvrtfinale Afričkog kupa nacija u Gabonu i Ekvatorskoj Gvineji s maksimalnim učinkom u skupini. Dalje je prošao i Sudan koji je s 2-1 pobijedio Burkinu Faso.

Dramatično je bilo u ogledima 3. kola u B grupi. Angola je imala siguran prolaz s osvojenim bodom protiv Obale Bjelokosti. Mogla je dalje i s porazom, pod uvjetom da Sudan ne pobijedi Burkinu Faso. Niti jedan uvjet se nije ispunio, pa se Angolci opraštaju od Kupa nacija. I Sudan i Angola osvojili su po četiri boda, ali Sudan ima gol-razliku 0, Angola -1, pa zbog toga Sudan ide dalje!

Na kraju ispada da bi Angola s jednim postignutim golom više ili jednim primljenim manje prošla dalje. No, nije se dogodilo.

Angola je skupo platila cijenu velikih pogrešaka u obrani u ogledu protiv Obale Bjelokosti, koja je zaigrala praktički u rezervnom sastavu. Yaya Toure je cijelu utakmicu ostao na klupi, dok je Didier Drogba ušao u igru tek u 79. minuti.

U 33. minuti, Miguel Quiame je vrlo nespretno intervenirao u pokušaju da očisti opasnost. Prišao je Emmanuel Eboue i lakoćom pospremio loptu u praznu mrežu.

Konačnih 2-0 postavio je Wilfried Bony u 65. minuti, no, njegove su zasluge za gol najmanje u toj priči. Teško je pogriješio Dany, koji je jednu dubinsku loptu vraćao glavom prema svom golmanu koji je istrčao, pa ga je Dany prebacio, a Bony je iz blizine samo napucao loptu u praznu mrežu.

Mudather El Tahir bio je dvostruki strijelac za Sudan u pobjedi nad Burkinom Faso 2-1. Prvi gol zabio je u 33. minuti nakon što je izbio sam pred suparničkog golmana i bez većih problema ga matirao. Kod drugog pogotka u 80. minuti, zanimljivo, asistent je bio golman Sudana Akram El Hadi, koji je daleko ispucao loptu. Pogriješio je golman Burkine Faso koji se nikako nije mogao odlučiti hoće li istrčati ili ne. Krenuo je pa se vratio, a El Tahir je to iskoristio, zaobišao ga i lagano poentirao. Pogodak koji je u šestoj minuti sudačke nadoknade postigao Dagano za Burkinu Faso ništa nije promijenio.

Sudanu je ovo prvi plasman u četvrtfinale nakon 42 godine, odnosno od smotre 1970. godine kojoj je bio domaćin i tada je osvojio jedini naslov pobjednika. Ovo je, također, bila prva pobjeda Sudana na Kupu nacija nakon tog prvenstva.

Obala Bjelokosti igrat će u četvrtfinalu protiv Ekvatorske Gvineje, dok će se Sudan sastati sa Zalbijom.

Afrički kup nacija, 3. kolo grupa B:

Obala Bjelokosti – Angola 2-0 (Eboue 33, Bony 65) Sudan – Burkina Faso 2-1 (El Tahir 33, 80 / Dagano 90+6)

Redoslijed:

  1. Obala Bjelokosti 9,
  2. Sudan 4,
  3. Angola 4,
  4. Burkina Faso 0