Uskoro novi procesi
59

Sud u Zagrebu odbio izručiti Grčkoj navijača Dinama, oglasio se i advokat Bad Blue Boysa

N. K.
Navijači Dinama u grčkom zatvoru od augusta (Foto: EPA-EFE)
Navijači Dinama u grčkom zatvoru od augusta (Foto: EPA-EFE)
Županijski sud u Zagrebu odbio je izručiti Grčkoj jednog navijača Dinama iz Zagreba kojeg grčko pravosuđe traži zbog nereda u Atini u kojima je u augustu smrtno stradao navijač AEK-a, javljaju hrvatski mediji.
Pojašnjeno je da je riječ o nepravosnažnoj odluci, a u narednim danima se očekuju postupci u slučaju još nekoliko pripadnika navijačke grupe Bad Blue Boys koje traži Grčka.

Sud u Zagrebu je u oktobru vratio evropski nalog za hapšenje zbog nadopune, a advokat Karlo Blažan rekao je da dopuna koju je Grčka uputila Hrvatskoj nema dovoljno elemenata iz kojih bi se moglo zaključiti da bi se u Grčkoj hrvatskim državljanima garantovala osnovna ljudska prava.

Iako su o naknadnim nalozima odlučivali i županijski sudovi u Velikoj Gorici i Sisku, trenutno ni za jednog od ukupno 11 navijača Dinama koje Grčka traži zbog nereda nije donijeta odluka o izručenju.

Podsjetimo, navijač AEK-a Michalis Katsouris ubijen je 7. augusta u neredima uoči kvalifikacione utakmice za Ligu prvaka, a potom su u Grčkoj uhapšena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage.

Prva grupa pritvorenih navijača je u Atini počela iznositi odbrane, a oni su dovedeni na sud pod visokim mjerama osiguranja te se terete za 11 krivičnih i prekršajnih djela.

Međutim, djelo ubistvo navijača AEK-a je odbačeno budući da je DNK analiza pokazala da grčkog navijača nije ubio ni jedan od pritvorenih Bad Blue Boysa.