Amar Osim
0

"Stvaramo tim za naredne sezone"

Sarajevo-x.com
Amar Osim (Foto: Feđa Krvavac)
Amar Osim (Foto: Feđa Krvavac)
Ivica Osim vodio je Željezničar do polufinala Kupa UEFA u sezoni 1984/1985, a sada njegov sin Amar, koji se vratio u klub nakon šest godina odsustva, također ima velike evropske ambicije.

Amar Osim nakon šest godina u Željezničaru radi na stvaranju tima koji će igrati važnu ulogu u predstojećim sezonama u BiH, piše UEFA.com.

Osim je vodio Željezničar do dvije titule u svoje prve dvije sezone na klupi tima sa Grbavice, u sezoni 2001/2002 i 2002/2003, kao i do dva kupa, prije nego što je dobio otkaz na početku sezone 2003/2004. Poslije razlaza sa japanskim JEF Unitedom, kojeg je vodio i njegov otac Ivica, mlađi Osim je ponovo preuzeo trenersku palicu u Željezničaru u julu pošle godine i za sada mu dobro ide.

Trenutno klub zauzima peto mjesto na tabeli, sedam bodova iza prvoplasiranog Širokog Brijega, a nada se povratku na evropsku scenu prvi put od velikog poraza protiv Litexa u sezoni 2004/2005.

"Cilj nam je stvoriti tim koji će igrati važnu ulogu u narednim sezonama", rekao je nekadašnji igrač "plavih".

Osimovom timu vrata Evrope otvorena su preko Premijer lige i Kupa BiH u kojem su uspjeli osigurati polufinale.

"Možemo na oba načina dospjeti u UEFA ligu. Konkurencija u Kupu je teška, ali Željezničar igra dobro i nadamo se da ćemo dospjeti u finale", rekao je Osim.

Evropski nastupi na klupi Željezničara zauzimaju posebno mjesto u historiji porodice Osim. Ivica je klub vodio do polufinala UEFA kupa u sezoni 1984/1985 gdje je izgubio od Videotona. Amar Osim je također zabilježio uspjeh dostizanjem trećeg pretkola Lige prvaka 2002. godine, kada je izbačen od Newcastlea ukupnim rezultatom 5:0.