Željo juriša na duplu krunu
0

Osimova doktrina uzavrela navijačku masu

Piše: E. Isanović
Amar Osim (Foto: Fotoservis)
Amar Osim (Foto: Fotoservis)
"Konačno se vratio!" rečenica je koju je većina navijača izgovorila kada je Amar Osim u ljeto 2009. ponovo stigao na klupu Željezničara. Od trenutka kada je otišao (2004. godine) ništa lijepo se nije dešavalo u Dolini ćupova.

Plavi sa Grbavice posljednju evropsku utakmicu odigrali su još prije šest godina. Armija navijača bila je razočarana visokim porazom od bugarskog Litexa. Bilo je 7-0.

Već je izvjesno da će Željezničar ovo godine konačno prekinuti post, te da će izaći na evropsku scenu, što je izuteno bitno u jačanju euro-imidža. Dolaskom novih ljudi u klub stvari su krenule u željenom smjeru.

"Naš cilj je izlazak na međunarodnu scenu. Imamo kvalitetnu ekipu i mislim da smo sposobni to napraviti", slikovito je objasnio Osim povratak kući.

Realan i studiozan, Osim je trenersku doktrinu odmah nametnuo u svlačionici koja ga je jedva dočekala. Zasukao je rukave! Najviše je radio na disciplini i jačanju fizičke spreme.

"Vratili smo autoritet Željezničara, a to je ono najvažnije. Budimo čvrsto na zemlji", podvukao je Amar odmah poslije nekoliko kola.

Osvojeno je peto mjesto nakon jesenje polusezone. Poraz u gradskom derbiju protiv Sarajeva dodatno je probudio ekupu. Serija pobjeda nad Laktašima, Leotarom, Čelikom, Širokim Brijegom i Zvijezdom ekipu je lansiralo u vrh.

U posljednjem kolu upisan je remi sa Zrinjskim. Samopuzdanje je naraslo. Dobra atmosfera u svlačionici prerasla je u kompaktnost.

"Manijaci" (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Iako čelnici Željezničara stalno apostrofiraju da ne treba dizati euforiju, teško da će smiriti uzavrelu navijačku masu. Na Grbavici se sve više spominje riječ – titula. Oni malo optimističniji smatraju da se može i do duple krune. Stručna nogometna lica u BiH napomenut će da je uparvo Amar Osim najjači adut Željezničara.

Suparnik u polufinalnom dvoboju kupa ponovo je Zrinjski. Logično je da je sada najmasovnije takmičenje u središtu zanimanja.

I za kraj jedan zanimljiv detalj. Amar Osim vrlo često nakon redovnog treninga zahtijeva od igrača još rada. Iako ih to iritira, odluka šefa mora se poštovati. U konačnici, to se pokazalo kao odličan potez. To govore rezultati!