Nogometaši aerofobičari
0

Strah od letenja imaju Bergkamp, Hassler, Misimović...

Totalsport
Nedavni slučaj aerofobije (straha od letenja) peruanskog napadača HSV-a Paula Guerrera potaknuo je njemački dnevnik Bild na osvrt u prošlost i poznate nogometaša koji su imali sličnih problema. Među njima je i naš Zvjezdan Misimović.

Peruanac se trebao vratiti u Hamburg iz domovine, gdje se oporavljao od ozljede koljena, još prije mjesec dana, a navodno je to pokušao učiniti tri puta protekle sedmice. Za tri leta iz Lime prema Njemačkoj je "čekirao" kartu, no svaki puta je prije poletanja zrakoplova napustio zračnu luku.

Možda i najpoznatiji aerofobičar u nogometnom svijetu je Dennis Bergkamp, bivši napadač Arsenala i holandske reprezentacije, koji od 1995. godine nije sjeo u avion, a sve zbog traumatičnog iskustva i straha prouzročenog turbulencijom tokom leta aviona koji je prevozio holandsku reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u SAD 1994. godine.

Među ostalim aerofobičarima na Bildovom popisu nalaze se i bh. reprezentativac i veznjak Wolfsburga Zvjezdan Misimović, Herthin Patrick Ebert, Werderov Aaron Hunt, HSV-ov Dennis Aogo, kao i proslavljeni bivši njemački reprezentativac, a danas umirovljeni Thomas Hassler.