Zanimljivo
1

ANALIZA / Najviše reprezentativaca nosilo dres Željezničara

Piše: E. Isanović
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Kada pogledamo aktuelni igrački kadar bh. nogometne reprezentacije u oko upada činjenica da je najveći broj igrača u nacionalnu vrstu dao tima sa Grbavice. Iz plave svlačionice pred selektorima su se ukazivali Hasagić, Jahić, Muratović, Džeko...

No, krenimo redom. Prvi golman reprezentacije, Kenan Hasagić, karijeru je počeo pisati u kakanjskom Rudaru. Ipak, potpuno afirmaciju i ime izgradio je u Željezničaru. Sada je u turskom İstanbul Büyükşehir Belediyesporu.

Odbrambeni nogometaš državnog tima, Sanel Jahić, igrao je u Dolini ćupova. Plavi dres nosio je u dva navrata (od 2001. do 2003. i od 2006. do 2008.). Trenutno nastupa za grčki AEK. Iznimno je žestok u duelima i nudi jednostavna rješenja.

Edin Džeko - dijete Grbavice

U plavoj svlačionici boravio je i Admir Vladavić, nogometaš Red Bull Salzburga. On je karijeru počeo u stolačkoj Iskra Bregavi. Nastavio u Veležu, a kasnije je preselio na Grbavicu. Ostavio je dubok trag. Na spomen njegovog imena fanovi i danas "dignu palac gore". Brz, prodoran, odličnog centaršuta i smisla za igru.

Na Grbavici je stanovao i Samir Muratović. Naime, nekadašnji napadač Drine iz Zvornike je nakon kratke epizode u turskom Kocaelisporu stigao u glavni grad BiH. To se desilo 1999. godine. Sa Željom je kasnije dotakao vrh. Trenutno igra za austrijski Šturm. Iako je najavio opraštanje od državnog tima, do toga nije došlo. Ako sve bude išlo po planu sigurno će za njega biti mjesta u "ekspediciji Euro 2012".

Niz igrača koji su nosili majicu sa grbom trenutnog lidera bh. prvenstva nastavićemo sa Semirom Štilićem. Ponikao je na Grabavici! Svojim izvedbama i zalaganjem zaradio je poštovanje Željinih navijača. Za plavi dres bio je spreman dati više od maksimuma.Stoga je bio vrlo omiljen. Trenutno nastupa za poljski Lech Poznan. Iako nije izborio mjesto u udarnoj postavi reprezentacije, vrijeme radi za njega. Svakako je legitimni kandidat.

Jedan od najboljih napadača na Starom kontinentu Edin Džeko dijete je Grbavice. Iako će mnogi podvući da nikada nije dobio pravu priliku, napadač Wolfsburga uvijek apostrofira da je u Dolini ćupova doživio lijepe trenutke.

Kada je češki stručnjak Jirži Plišek raskinuo ugovor sa "sarajevskim plavima" imao je samo jednu želju – da sa sobom povede Džeku. Ona mu se ispunila. Edin je preselio u drugoligaški klub FK Usti nad Labem. Izvanredno je igrao u sezoni 2005/06. Nakon togao odlazi u Teplice. Tu je potpuno eksplodirao. Zadivio je "nogometne šmekere" u toj zemlji. Nemilosredno je tresao mreže suparnika, što nije prošlo nezapaženo. Stigla je ponuda njemačkog Wolfsburga, pa je preselio u grad automobila gdje je i danas.

Bordo tim drži drugi rekord

Svakako treba spomenuti da su Senijad Ibričić i Ermin Zec bili na ulaznim vratima Željezničara. Ipak, nikada nisu transferirani. Ibričiću su (igrač Hajduka potvrdio autoru ovoga teksta) rekli da nema potencijal za Želju. S druge strane, Zecu su "neki stručnjaci" pronašli srčanu manu, koju kasnije niije dijagnosticirao niti jedan ljekar. Ipak, obojica su i sada navijači "plavog" tima.

Sarajevo se može pohvaliti da su tri reprezentativca nosila bordo majicu. Jedan od njih je Džemal Berberović koji je nogometnu karijeru počeo pisati upravo na najvećem bh. stadionu. Safet Nadarević je preko cazinske Krajine i bihaćkog Jedinstva stigao na Koševu. Igrao je izvanredno. Kasnije je preselio u Kranjčevićevu. Trenutno je u turskom Eskişehirsporu. Nebeski skakač, miran i staložen.

Tu je još i povremeni bh. reprezentativac Damir Mirvić. Ipak, bordo tim drži jedan drugi rekord. Kako smo već pisali, od deset bh. selektora, sedam je igralo u timu sa Koševa.

Od ostalih igrača koji su igrali za neki bh. klub izdvajamo: Nemanja Supić (Mladost Gacko), Boris Pandža (Široki Brijeg), Senijad Ibričić (Podrgrmeč – Sanski Most), Elvir Rahimić (Slaven Živinice i Bosna Visoko), Ermin Zec (Iskra Bugojno) i Dario Damjanović (Modriča).

Ipak, većina nogometaša koji nastupaju za "zmajeve" svoju nogometnu karijeru i afirmaciju stekli su nastupajući van granica naše zemlje. To su Asmir Begović, Emir Spahić, Adnan Mravac, Sejad Salihović, Zvjezdan Misimović, Haris Medunjanin, Miralem Pjanić, Zlatan Bajramović, Vedad Ibišević i Zlatan Muslimović.

Zanimljivo, na posljednjem spisku šefa državne nogometne selekcije, Safeta Sušića, niti jedan bh. klub nije dao svoju najkvalitetniju supstanicu u bh. dres. Ostaje da vidimo hoće li se pojaviti nogometaš vrijedan poziva.