Sjajan nogometaš
26

Što je Bruno Fernandes donio ekipi Manchester Uniteda i u potpunosti je preporodio

DP
Bruno Fernandes (Foto: EPA-EFE)
Bruno Fernandes (Foto: EPA-EFE)
Da su u rukovodstvu Manchestera uvidjeli neke stvari šest mjeseci ranije, tabela Premiershipa vjerovatno bi bila puno drugačija.

Manchester United je na krilima i to uglavnom zahvaljujući dolasku Bruna Fernandesa sredinom sezone. Ne samo zbog tehničke kvalitete i kreativnosti koju je unio u ekipu, već i zbog načina na koji je svoje nove suigrače učinio boljima, piše 90min.com.

Čudno je, dakle, da United danas koristi sve vrline igrača za kojeg se ljetos smatralo da nije pravo rješenje za ovu ekipu. Tada je objavljeno da je klub odlučio ne angažovati Fernandesa jer su izviđači zaključili da on prečesto šalje neprecizna dodavanja i predaje loptu protivniku. Klub je tražio igrače za koje se smatralo da su "pouzdani u posjedu", a Fernandesovo donošenje odluka na terenu također je bilo dovedeno u pitanje.

Šest mjeseci kasnije, Fernandes nije postao drugačiji igrač. On zaista često predaje loptu, ali bez obzira na to jesu li ga doveli iz očajne potrebe da nekoga dovedu ili zbog iskrene promjene u pogledu na situaciju, igra Uniteda otkriva iz prve ruke što Fernandesa čini tako vrijednom imovinom za klub.

On definitivno nije "promašaj" kako ga je jedan tabloid okarakterizirao.

Kratki pogled na statistiku otkriće da je Fernandes jedan od najnepreciznijih dodavača u Unitedu - tokom svojih pet dosadašnjih nastupa u Premiershipu, portugalski internacionalac je uspio pronaći saigrača u samo 76,5 posto slučajeva. Kada se ovo usporedi s postocima nekih njegovih saigrača ili najboljih dodavača u ligi, ova brojka izgleda prilično "mršavo“. Juan Mata, Jesse Lingard, Fred i Luke Shaw u prosjeku imaju  87 posto. Trio Manchester Cityja - Otamendi, Rodri i Ilkay Gundogan, pogađa u ne manje od 91 posto situacija.

Naravno da je potrebna vještina i odvažnost da biste zadržali posjed, ali svako može prebacivati loptu s jedne na drugu stranu ili unazad. Zato je svaki igrač Premiership koji je do sada napravio najmanje 1.700 dodavanja ove sezone ili defanzivni vezni ili stoper ili bek.

Ono što izdvaja ofanzivne igrače je da riskiraju pri dodavanju. Fernandes je igrač koji uvijek gleda prema naprijed i spreman je pokušati stvoriti priliku za saigrača. To je upravo razlog zbog kojeg je promijenio naličje ekipe. Je li slučajnost da je jedini igrač iz Uniteda s lošim postotkom uspješnih dodavanja (76,4 posto) među regularnim starterima - Marcus Rashford? Njegovih 14 golova i četiri asistencije kažu da nije.

Sergio Aguero (80,7 posto), Kevin De Bruyne (81,7 posto) i Raheem Sterling (81,8 posto) najmanje su precizni napadači Manchester Cityja. Slično je i u Liverpoolu gdje su Mohamed Salah (76,1 posto), Roberto Firmino (79,7 posto) i Sadio Mane (81 posto) u ovoj kategoriji na samom dnu u ekipi. Trent Alexander-Arnold možda jest bek, ali poznat je prije svega po napadačkim vrlinama i on ima samo 75,8 posto uspješnih dodavanja.

Najbolji ofanzivni igrači riskiraju i kao rezultat toga, predaju lopte protivnicima češće nego ostali igrači. Ono što ekipa dobiva kada se rizik isplati, apsolutno je vrijedno toga. Šteta zbog navijača Uniteda što klub to nije uvidio prije šest mjeseci.