Emotivan govor
60

Štimac na komemoraciji za Ćiru: Imao je tu toplu bosansku dušu i šarm

N. K.
Štimac na komemoraciji (Foto: Robert Anić/Pixsell)
Štimac na komemoraciji (Foto: Robert Anić/Pixsell)
Član čuvene bronzane hrvatske generacije Igor Štimac održao je danas prigodan govor na komemoraciji za Miroslava Ćiru Blaževića, a tokom kojeg je legendarni Zvonimir Boban i pustio suzu.
"Obratit ću vam se umjesto našeg kapitena Zvonimira. Sve je već rečeno, naš prvi susret počet ću s tim. Španija 1994., kraj marta, Ćiro je imenovan za selektora, a mene prati neko iščekivanje kakav će biti taj susret. Dolazim u hotel u Valenciji i nalijećem ravno na njega. A on s toplim osmijehom veli 'dobrodošao, sine'. Rukujemo se, onda mu izraz lica promijeni, unosi mi se u lice i kaže 'kažu mi da si zaje*at tip, da te se pripazim'. Tražio sam odgovor, ali nije mi dao vremena da odgovorim pa je nastavio gotovo tepajući 'bit ćeš ti onaj moj pozitivni lider na terenu kakvog ja trebam, ili te neće biti!'. Trebalo mi je 10 sekundi da me osvoji", rekao je Štimac, a prenosi 24sata.hr.

Ispričao je potom kako smatra da je Slaven Bilić najbolje opisao odnos između Vatrenih i šefa kad je rekao "vjerovali smo mu toliko kad smo i znali da laže".

"Ona topla bosanska duša, šarm, švicarska preciznost i gospoština, maniri. Sve je to krasilo našeg šefa, niko mu nije mogao odoljeti. Imao sam sreću da sam 2005. mu mogao ostvariti jednu od želja da ga dovedem u Hajduk, svi su se pitali kako će to izgledati. Nismo se pitali zašto nismo imali akcija od početka priprema, njemu je svaki dan bila akcija. Skepticima je to bila prilika da se razmašu, a on bi svako jutro obukao najbolji sako koji je imao i naredio mi 'idemo među raju, sine'. Nikad se nije umorio rukovati, razmijeniti prigodne riječi, fotografisati se sa svima koji bi strpljivo čekali. Topla riječ za svakoga, osmijeh za svakoga, otopio bi tu nelagodu i bilo koju santu leda u tom trenutku tim šarmom i toplinom. Najmanje bi želio da tugujemo, a u ime svih njegovih sinova oprostit ću se. Nedavno sam čuo njegove stihove koje je posvetio majci Kati. 'Ne znam dal' si daleko ili blizu, ali ja idem na počinak s tobom i s tobom se budim. Ti si uvijek u srcu mom, a onda kad nostalgija u grč stavi tijelo, znam, ti si se pomakao u srcu mom'. Nek ti je laka hrvatska zemlja šefe, počivao u miru Božjem", riječi su Štimca.

Podsjetimo, legendarni Ćiro danas je pokopan u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje su njegovom posljednjem ispraćaju prisustvovale mnoge poznate osobe iz hrvatskog javnog života, kao i brojni hrvatski građani.