Nogomet
257

Stigao trofej: Čelnici NS BiH, članovi stručnog štaba i tri igrača se vratili iz Japana

Piše: O. T.
Aleksandar Kosorić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Trofej Kirin kupa koji je reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila u Japanu stigao je u Sarajevo.

Ukupno tri bh. reprezentativaca doputovala su iz Japana u Sarajevo, a to su veznjak Širokog Brijega Zvonimir Kožulj, krilo Željezničara Miroslav Stevanović i štoper Željezničara Aleksandar Kosorić.

Osim igrača stigli su i članovi stručnog štaba predvođeni pomoćnim trenerom Stéphaneom Gillijem. Selektor Mehmded Baždarević nije stigao s ovom grupom. Također su stigli i čelnici i delegacija Fudbalskog saveza BiH predvođena predsjednikom Dinom Begićem.

Podsjetimo, reprezentacija Bosne i Hercegovine je na Kirin kupu u Japanu osvojila prvo mjesto i prvi trofej u svojoj historiji. Zmajevi su u finalu Kirin kupa savladali Japan (2:1), dok je u polufinalu nakon regularnih 2:2 i poslije izvođenja penala poražena Danska s ukupnih 6:5.

Iako se ne radi o turniru koji organiziraju UEFA ili FIFA nego Fudbalski savez Japana, trofej Kirin kupa je značajan uspjeh za našu reprezentaciju.

Pored osvajanja ovog turnira dobili smo nekoliko novih reprezentativaca koji su pokazali da mogu nositi breme dresa sa državnim grbom. Na Kirin kupu debitovali su Rade Krunić, Zvonimir Kožulj, FIlip Arežina i Aleksandar Kosorić, a najbolji strijelac i igrač turnira sa četiri pogotka bio je Milan Đurić.