Nogomet
16

Stevan Jovetić: Premiership je lakši od Serie A

Klix.ba
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Stevan Jovetić je proteklog ljeta iz Manchester Cityja kao posuđen igrač stigao u Inter s kojim je trenutno na tronu Serie A. Uspoređujući Premiership i Seriju A, Crnogorac smatra da je teže igrati "na čizmi", a ne "na otoku".

Jovetić je u najvećem rangu italijanskog fudbala igrao i prije odlaska u City. Boravio je u Fiorentini gdje je stigao iz Partizana. Prisjećajući se tog perioda Jovetić naglašava da je to bila velika promjena i da je prva sezona bila teška, ali da je uspio pokazati svoj talent u drugoj sezoni.

"Nije bilo lako preći iz najjačeg ranga u Srbiji u najjači rang u Italiji. Standard je veći. Bilo je teško tokom prvih godinu dana iako sam odigrao 25 utakmica. U drugoj sezoni je bilo bolje i postigao sam pet pogodaka u Ligi prvaka.

Volim Premiership, tamo je lakše igrati nego u Italiji gdje je manje slobodnog prostora. Imao sam normalan odnos sa Pellegrinijem, nismo se svađali, ali mislim da sam zaslužio više šansi. To sam mislio tada, a mislim i danas. Kada sam bio spreman, nisam igrao. Kada bi postigao gol, ne bi igrao duže od 60 minuta. Teško je u takvim uslovima učiniti više", smatra Jovetić.

Crnogorski reprezentativac je skupio 12 nastupa za Inter u Seriji A gdje je postigao četiri pogotka i upisao dvije asistencije. Za City je u 44 nastupa tokom dvije sezone (2013/14, 2014/15.) postigao 11 pogodaka i zabilježio šest asistencija. Trenutno je igrač Manchester Cityja koji ga je proteklog ljeta na 18 mjeseci posudio Interu.